Premierul Ciucă, despre incidentul cu drona americană prăbușită de ruși în Marea Neagră: „Demonstrează că este nevoie în continuare de dialog”

Premierul Nicolae Ciucă a comentat, miercuri seară, incidentul cu drona americană prăbușită de ruși în Marea Neagră.

15 mart. 2023, 20:56
Premierul Ciucă, despre incidentul cu drona americană prăbușită de ruși în Marea Neagră: „Demonstrează că este nevoie în continuare de dialog”

„Toate datele oficiale au venit de la MApN. Știm despre evenimentul deosebit de grav. Alte date nu am. Este un incident grav catre demonstrează că este nevoie în continuare de dialog, de conduită pentru ca astfeld e evenimente să nu se mai întâmple. Așa cum am înțeles din comunicatul Ministerului Apărării american și de la Departamentul de Stat, au avut loc întâlniri cu oficiali ruși astfel încât să se găsească linii de dialog”, a spus Nicolae Ciucă.

O dronă americană s-a prăbușit marți, după ce s-a lovit de un avion rusesc deasupra Mării Negre. Pentagonul a dat vina pe Rusia, în timp ce Moscova neagă orice coliziune.

Drona desfășura o operațiune de rutină în spațiul internațional, de supraveghere, iar două avioane ale Rusiei au încercat să o intercepteze. Zeci de minute a fost escortată de două avioane rusești, SU-27, informează CNN. Americanii susțin că una dintre nave chiar a încercat să doboare drona, iar una dintre aeronave s-a apropiat de dronă, până când a distrus elicea dronei.

Reacția SUA

„Aeronava noastră MQ-9 efectua operațiuni de rutină în spațiul aerian internațional când a fost interceptată și lovită de o aeronavă rusă, ceea ce a dus la o prăbușire și la pierderea completă a MQ-9″, a declarat generalul James B. Hecker, comandantul Forțelor Aeriene ale SUA din Europa și al Forțelor Aeriene din Africa, din cadrul Forțelor Aeriene ale SUA. „De fapt, acest act nesigur și neprofesionist al rușilor aproape că a provocat prăbușirea ambelor aeronave”, au mai comentat oficialii.

Klaus Iohannis: Incidentul cu drona e grav și regretabil 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că incidentul cu dronă care a avut loc marţi este unul „grav” şi „regretabil”.

„Noi trebuie să fim atenţi şi proactivi la ceea ce se întâmplă, vorbesc despre agresiunea rusă asupra Ucrainei. Acest conflict creşte într-un conflict global, economic. Noi trebuie să nu transformăm tot acest lucru. Dacă acest conflict va continua, în timp se va extinde teritorial. Deci aceste conflicte se vor extinde. Vedeţi şi explozia care a avut loc asupra interconectorului, moartea multor cetăţeni civili, acum şi întâmplarea cu această dronă asupra Mării Negre. Asta trebuie să ne spună că fiecare zi în care are loc război măreşte riscul nu doar pentru economiile noastre şi sistemele sociale, ci şi riscul garantării păcii şi securităţii noastre. De aceea, în acelaşi timp cu sprijinul pe care îl acordăm Ucrainei încercăm ca aceste conflicte să fie oprite”, a afirmat Rumen Radev.