Premierul grec Alexis Tsipras anunță măsuri sociale în plină negociere cu creditorii

Premierul grec, Alexis Tsipras, a anunțat joi adoptarea unor măsuri în favoarea pensionarilor și a insulelor implicate în primirea migranților, în plină grevă generală și desfășurare a negocierilor cu creditorii țării, constată AFP.

09 dec. 2016, 06:43
Premierul grec Alexis Tsipras anunță măsuri sociale în plină negociere cu creditorii

Într-un mesaj televizat, șeful guvernului de stânga a anunțat restabilirea celei de-a 13-a indemnizații anuale, suprimată în cadrul măsurilor de austeritate precedente, care se adaugă pensiilor minime.

El a cifrat la 617 milioane de euro costul măsurilor de care urmează să beneficieze — potrivit lui — 1,6 milion de pensionari care au pensii lunare sub 850 de euro.

Guvernul va amâna, de asemenea, „atât timp cât durează criza refugiaților”, creșterea — convenită cu creditorii — a TVA—ului pe insulele din estul Mării Egee, unde se află în prezent peste 16.000 de migranți și refugiați, a adăugat el.

Acest anunț intervine în ziua în care are loc o grevă generală împotriva continuării regimului de austeritate, iar discuțiile între Atena și creditorii țării se tergiversează cu privire la menținerea Greciei sub perfuzie financiară și măsuri de reeșalonare a plății datoriei, ca efect al divergențelor între zona euro, condusă de Berlin, și FMI.

„A venit timpul ca Europa să recunoască că Grecia suportă povara întregii Europe, atât în criza refugiaților, cât și în criza economică”, a lansat Tsipras, subliniind că aceste măsuri — devenite posibile, potrivit lui, în urma unui excedent bugetar primar superior obiectivului propus pentru 2016 — nu încalcă acordul încheiat în iulie 2013 cu UE și FMI în schimbul unui al treilea plan de împrumut țării sale.

„Ne vom respecta integral acordul cu creditorii, dar vom apăra cu toate forțele coeziunea noastră socială”, a afirmat el.

Totodată, guvernul grec — în netă scădere a popularității în sondaje — a declarat că refuză să înăsprească și să prelungească regimul de austeritate pe care unii dintre partenerii săi — cu Germania în frunte — continuă să le ceară Greciei.