Premierul Japoniei critică vehement ameninţările nucleare ale lui Putin: „E complet inacceptabil. Nagasaki trebuie să rămână ultimul loc care a suferit un atac atomic”

Premierul Fumio Kishida a cerut reforma Națiunilor Unite în discursul său la Adunarea Generală a ONU de la New York, subliniind că bazele ordinii internaționale au fost puternic zdruncinate de invadarea Ucrainei de către Rusia.

21 sept. 2022, 11:46
Premierul Japoniei critică vehement ameninţările nucleare ale lui Putin: „E complet inacceptabil. Nagasaki trebuie să rămână ultimul loc care a suferit un atac atomic”

Acesta este primul discurs în persoană al unui prim-ministru japonez la Adunarea Generală a ONU de când fostul premier Shinzo Abe a vorbit în plen în 2019. Kishida a criticat aspru agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și a cerut restabilirea ordinii internaționale bazate pe reguli. „Invadarea Ucrainei de către Rusia calcă în picioare principiile și fundamentele Cartei ONU. Acest lucru este complet inacceptabil”, a spus premierul nipon.

Consiliul de Securitate al ONU a fost criticat ca fiind disfuncțional, din motive precum vetourile exercitate de membrii permanenți China și Rusia cu privire la invazia rusă.

Citeşte şi Avertismentul lui Vladimir Putin cu privire la războiul nuclear: „Rusia are arme mai performante decât Occidentul!”. Președintele rus mobilizează rezerviștii

Exprimând dorința Japoniei de a realiza principiile Cartei ONU în reforma Consiliului de Securitate, Kishida a cerut celorlalți membri ai ONU să înceapă negocieri detaliate în acest scop. Kishida, a cărui circumscripție este situată în orașul Hiroshima, a vorbit și despre abolirea armelor nucleare, un obiectiv către care se angajează ferm.

Japonia va promova eforturi realiste cu o misiune istorică ca singura țară cu bombe atomice”, a spus el. „Nagasaki trebuie să rămână ultimul loc care a suferit un atac atomic”, a spus Kishida, citat de The Japan News. Kishida a criticat amenințarea Rusiei de a folosi arme nucleare în războiul din Ucraina ca fiind „complet inacceptabilă”. Comportamentul Rusiei este o „amenințare gravă la adresa păcii și securității comunității internaționale”, a declarat Kishida.

Japonia va deveni membru nepermanent al Consiliului de Securitate din ianuarie anul viitor.

Citeşte şi Consilierul lui Zelenski îl batjocorește pe Putin: Viața are un mare simț al umorului. A 210-a zi a „războiului de trei zile”