Premierul lui Zelenski face un anunț teribil: „Ucrainenii ar putea rămâne fără salarii şi pensii”

Ucrainenii ar putea rămâne fără salarii și pensii dacă Uniunea Europeană încetează să finanțeze Ucraina, spune premierul Denis Şmigal, referindu-se la cele 9 miliarde de euro promise de executivul comunitar.

23 oct. 2022, 17:15
Premierul lui Zelenski face un anunț teribil: „Ucrainenii ar putea rămâne fără salarii şi pensii”

Ucraina folosește asistența financiară din partea UE în mare măsură pentru nevoile sociale ale oamenilor și pentru reconstrucție. Orice întârziere, a subliniat șeful guvernului de la Kiev, amenință cu consecințe grave asupra populaţiei, iar executivul ar fi pus în imposibilitatea de a plăti pensii şi salarii.

Avem nevoie de acest ajutor pentru ca sistemul nostru financiar să supraviețuiască. Fie că va fi un împrumut sau un grant, asta este mai puțin important. Am epuizat deja toate oportunitățile de economisire. Astăzi, bugetul apărării reprezintă 60% din cheltuielile noastre de stat și folosim asistența financiară a partenerilor noștri în mare măsură pentru nevoile sociale ale oamenilor, pensii şi salarii, dar și pentru reconstrucție. Orice întârziere în acest caz poate avea consecințe grave„, a spus premierul Denis Şmigal, într-un interviu pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Citeşte şi CBS: „Militarii americani se antrenează în România pentru război cu Rusia, la câţiva km de graniţa cu Ucraina”. Divizia 101 Aeropurtată a fost desfășurată în Europa pentru prima oară în ultimii 80 de ani

Potrivit acestuia, în momentul de faţă pierderile cauzate de războiul cu Rusia au crescut deja la peste 700 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, pierderile pot fi acoperite de active rusești blocate, mai spune el.

Trebuie să dezvoltăm un mecanism de confiscare a activelor rusești și apoi să investim veniturile în reconstruirea Ucrainei. Un astfel de mecanism va viza inițial Rusia, dar ulterior ar putea deveni piatra de temelie a viitorului sistem de securitate globală. În viitor, fiecare dictator trebuie să știe că el este responsabil pentru agresiune şi să simtă asta pe banii lui, pe propriul buzunar”, a clarificat Şmigal.

Citeşte şi Viktor Orban, cel mai dur discurs la adresa UE, de când a devenit premier: „Atacă Ungaria pe furiş. Va sfârşi ca URSS!”