Premierul Macedoniei de Nord demisionează înainte de alegerile legislative anticipate

Premierul Macedoniei de Nord a demisionat vineri în vederea alegerilor legislative anticipate convocate după refuzul Uniunii Europene (UE) de a începe negocierile de aderare, proiect ce s-a aflat în centrul politicii sale, informează AFP şi dpa.

RomaniaTV.net
03 ian. 2020, 12:26
Premierul Macedoniei de Nord demisionează înainte de alegerile legislative anticipate

Refuzul formulat de UE în octombrie la adresa Macedoniei de Nord, dar şi a Albaniei, la impulsul Franţei, a provocat un val de decepţie în Balcani.

În Macedonia de Nord, unde premierul Zoran Zaev şi-a pus întreaga carieră politică în balanţă pentru a face să avanseze ţara sa pe calea europeană, decepţia a fost cu atât mai mare.

În urma blocajului european, premierul social-democrat al Macedoniei de Nord a convocat alegeri legislative anticipate pentru 12 aprilie, pentru a le cere alegătorilor să-i valideze strategia politică.

El şi-a dat demisia vineri, pentru a ceda locul, conform legii, unui guvern însărcinat să rezolve problemele curente până la scrutin.

Acest guvern tehnic, ce va reuni coaliţia majoritară şi opoziţia, urmează să fie condus de Oliver Spasovski, ministrul de interne în guvernul lui Zaev. Parlamentul trebuie să aprobe în timpul zilei de vineri desemnarea acestui cabinet de miniştri.

Premierul Zoran Zaev, căruia i se datorează acordul cu Grecia pentru schimbarea numelui, contestat vehement în ţara sa, a convocat alegeri anticipate în urma deciziei de la Bruxelles, avertizând că orice întârziere îi întăreşte pe naţionaliştii care se opun înţelegerii. El a mai atras atenţia că ezitările UE lasă cale liberă influenţelor Chinei şi Rusiei în regiune.

Zoran Zaev a înlăturat de la putere partidul de dreapta al lui Nikola Gruevski în 2017. Acesta din urmă a condus ţara timp de un deceniu, înainte de a fi înlăturat, acuzat de corupţie, abuz de putere şi interceptări ilegale, şi de a fugi în străinătate.