Premierul maghiar Viktor Orban se injectează cu vaccinul chinezesc. Ungaria începe luna aceasta administrarea dozelor Sinopharm

Ungaria intenţionează să înceapă să le administreze cetăţenilor săi vaccinul anti-coronavirus Sinopharm, produs în China, în cursul lunii februarie, a anunţat vineri guvernul de la Budapesta.

05 feb. 2021, 22:26
Premierul maghiar Viktor Orban se injectează cu vaccinul chinezesc. Ungaria începe luna aceasta administrarea dozelor Sinopharm

În ianuarie, Budapesta a devenit prima ţară din Uniunea Europeană care a semnat contracte de livrare pentru vaccinul chinezesc Sinopharm (cinci milioane de doze), dar şi pentru vaccinul Sputnik (două milioane de doze), dezvoltat în Rusia. Livrările din China sunt suficiente pentru 2,5 milioane de persoane, a declarat Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, în faţa jurnaliştilor la Budapesta, citat de politico.eu.

Este suficient pentru 250.000 de persoane în februarie, martie şi aprilie, apoi pentru restul după luna aprilie„, a declarat el. Viktor Orban a declarat anterior că va alege pentru el însuşi vaccinul chinezesc Sinopharm şi a spus vineri că acesta este „pe drum”. Dar a adăugat că autorităţile ungare vor trebui să facă teste suplimentare. Într-un interviu la radio, el a afirmat că experienţa cu vaccinurile rusesc şi chinezesc a Serbiei, ţară din afara UE şi vecină cu Ungaria, este „liniştitoare”.

Citeşte şi Vaccinul rusesc Sputnik V are susţinerea Germaniei pentru a fi aprobat în UE. Promisiunea surprinzătoare făcut de Angela Merkel lui Vladimir Putin

Primul lot de vaccinuri ruseşti ar putea fi administrat ungurilor „probabil săptămâna viitoare”, până atunci fiind aşteptată aprobarea finală de la autoritatea locală de sănătate publică, a detaliat Orban.

Oficialii ungari au criticat lentoarea aprobării şi achiziţionării de vaccinuri occidentale de către autorităţile europene.

Prima livrare de vaccinuri AstraZeneca va ajunge în Ungaria în weekend într-o cantitate suficientă pentru 20.400 de persoane şi va fi administrată bolnavilor cronici de sub 60 de ani, a precizat vineri Agnes Galgoczi, responsabil epidemiologic al Centrului Naţional de Sănătate Publică.

Citeşte şi Vaccin chinez antiCovid fals. Autorităţile au arestat peste 80 de oameni care produceau antidotul

Potrivit lui Gergely Gulyas, dacă nu va exista un al treilea val, guvernul ungar ia în considerare o ridicare treptată a restricţiilor legate de pandemie în două faze, mai întâi începând cu 1 martie, apoi de la 1 aprilie.

Începând din luna noiembrie, în Ungaria este în vigoare o interdicţie de adunare şi de circulaţie pe timpul nopţii. Restaurantele, universităţile şi şcolile sunt închise.

Ungaria, ţară cu 9,8 milioane de locuitori, ajunsese vineri la 12.930 de decese puse pe seama coronavirusului.