Premierul Marcel Ciolacu, despre măsurile fiscale: „Vrem să stimulăm munca cinstită şi să descurajăm portiţele de evaziune”

Premierul Marcel Ciolacu a vorbit, la începutul ședinței de Guvern, despre măsurile bugetar-fiscale, care vor fi luate în perioada următoare. Acesta a declarat că iniţiativa legislativă îşi propune să stimuleze munca cinstită şi să descurajeze „portiţele de optimizare fiscală şi evaziune”.

20 sept. 2023, 19:14
Premierul Marcel Ciolacu, despre măsurile fiscale: „Vrem să stimulăm munca cinstită şi să descurajăm portiţele de evaziune”

Marcel Ciolacu a prezentat măsurile fiscale în fața miniștrilor Cabinetului său.

Am încheiat azi consultările pe tema ordonanței privind măsurile fiscal bugetare. Ne-am întâlnit în ultimele zile cu grupurile parlamentare, cu structurile asociative ale administrației locale, cu organizațiile neguvernamentale, dar și cu patronatele și sindicatele.

Acum putem să discutăm în primă lectură acest proiect care propune reașezarea sistemului fiscal pe baze echitabile. Vrem să stimulăm munca cinstită și să descurajăm portițele de optimizare fiscală și evaziune. Propunem o abordare echilibrată, cu patru componente.

Reducerea cheltuielilor statului este prima, urmată de Creșterea colectării și combaterea evaziunii fiscale. Iar elementele-cheie ale proiectului sunt legate de Supraimpozitarea luxului, viciului și profitului excesiv și, extrem de important, de Asigurarea echității fiscale între contribuabili.

Citeste si Anunţul momentului de la Guvern! Salariul minim creşte de la 1 octombrie la 3.300 de lei, iar cel în construcţii la 4.500 de lei

Reducerea cheltuielilor statului este principiul de bază de la care am plecat. Nu poți să ceri doar sectorului privat să facă eforturi, trebuie ca și statul să dea un exemplu. Astfel, reducem masiv funcțiile de conducere din aparatul bugetar. Tăiem posturi vacante, comasăm și descentralizăm instituții ca să reducem birocrația și limităm cheltuielile statului, inclusiv prin plafonarea sporurilor.

Cu salariu la stat de 8.000 de lei nu poți cere și vouchere de vacanță, plus îndemnizație de hrană! Cei cu salarii mai mici vor primi în continuare vouchere, chiar le creștem valoarea, dar e total incorect să le dăm și super-bugetarilor! În plus, nu mai poți fi șef la o companie de stat, cu zeci de consilieri, secretare și bonusuri uriașe dacă n-ai performanță!

Un capitol important îl reprezintă măsurile de reducere a fraudei și evaziunii fiscale. Creștem masiv amenzile și trecem pe scară largă la confiscarea bunurilor din evaziune. Introducem un instrument nou, numit E-sigiliu ca să vedem trasabilitatea mărfurilor și impozităm cu 70% sumele nejustificate de persoanele fizice.

Am ținut mult la supraimpozitarea luxului, a viciilor și mai ales a profiturilor excesive. Cred cu tărie că sunt necesare și legitime, mai ales în această perioadă! Cine are proprietăți scumpe, de peste 500 de mii de euro sau mașini scumpe, este normal să plătească mai mult!

De asemenea, alcoolul, tutunul, băuturile cu zahăr și, ulterior, jocurile de noroc trebuie taxate mai mult! Asta pentru că produc efecte ce devin probleme majore de sănătate publică ale țării.

Taxăm suplimentar profitul băncilor și, mai ales, venim cu o nouă filozofie în cazul companiilor mari, care vor plăti un impozit de minim 1% din cifra de afaceri. Este o măsură de echitate, pe care o propun de doi ani, de când eram în Opoziție, ca marile companii să plătească măcar la nivelul minim al unei companii românești. Avem însă grijă ca investițiile acestor mari firme, sume importante, să fie protejate, fiind eliminate din calculul acestui impozit.

Citeste si Marcel Ciolacu: Vreau să vă anunţ cu tristeţe că avem cea mai mare evaziune fiscală din Uniunea Europeană, peste 10% din PIB

Mai mult, asigurăm echitatea fiscală între contribuabili prin eliminarea graduală a excepțiilor și privilegiilor fiscale. Aceste facilități fiscale sunt estimate la 75 miliarde lei, aproape 5% din PIB. Nu mai putem continua cu acest sistem de paradis fiscal!

În paralel, însă, creștem salariul minim pe economie! Majorarea este de 10% la cel general, de la 3000 la 3300 lei și cu 12,5% în Construcții, de la 4000 lei la 4500 lei.

În fine, nu mărim cota generală de TVA de 19% și păstrăm cota redusă de 5% la lemne, energie termică, cărți, manuale și evenimente culturale, respectiv cota de 9% la alimente și medicamente„, a declarat Ciolacu la începutul şedinţei de Guvern.