Premierul Marcel Ciolacu l-a demis pe Iulian Fota de la MAE

Iulian Fota va fi schimbat din funcția de secretar de stat în Ministerul de Externe. El a negociat cu Ucraina acordul politic de cooperare pe chestiuni de securitate.

20 feb. 2024, 21:46
Premierul Marcel Ciolacu l-a demis pe Iulian Fota de la MAE

UPDATE Iulian Fota confirmă, într-o postare pe Facebook, că a fost eliberat din funcția de secretar de stat la Ministerul de Externe. El spune că este vorba despre „o simplă tranșare de situație în cazul a două viziuni foarte diferite” și că decizia nu are nicio legătură nici cu premierul Marcel Ciolacu, nici cu PNL. „Este un caz simplu, fără nici o conotație politică. O simplă tranșare de situație în cazul a două viziuni foarte diferite. Eu cred că MAE trebuie condus partenerial, prin respect reciproc și bună înțelegere. Asta nu-i știrbește ministrului de externe nici autoritatea, nici prestigiul. Ba dimpotrivă. Forța unui om inteligent crește când se înconjoară de oameni competenți. În plus, MAE este al României, deci noi toți trebuie să ne servim țara având cât mai bine grijă de această atât de importantă instituție. Mai ales în acest an critic. Fiind concediat, e clar că alții au altă părere și și-au impus voința prin forța prerogativelor deținute”, a scris Fota.

Informaţiile publicate pe site-ul Digi24.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.

După demiterea șefului APIA, o altă mutare surpriză a avut loc marţi seară.  Premierul Marcel Ciolacu l-a demis pe Iulian Fota din funcția de secretar de stat pentru afaceri strategice în Ministerul Afacerilor Externe, precizează surse politice pentru stiripesurse.ro.

Florin Barbu l-a demis pe șeful APIA din cauza întârzierilor la plată a subvenţiilor către fermieri

Între 1998 și 2001 a lucrat la Cartierul general al NATO, fiind primul șef al Secțiunii Apărare Armată din cadrul nou înființatei Misiuni a României pe lângă NATO și UEO. Responsabilitățile sale au inclus în special pregătirea Armatei Române pentru aderarea la NATO. În plus, într-un moment delicat al relațiilor României cu NATO, într-un efort diplomatic important, în toamna anului 2000 a organizat vizita la Cartierul general al Alianței a președintelui Ion Iliescu. Continuitatea eforturilor de pregătire pentru aderare era astfel asigurată.

Decizia urmează să fie publicată în Monitorul Oficial. Între 2009 și 2014, Iulian Fota a fost consilier prezidențial pentru securitate națională în administrația președintelui Traian Băsescu.

România, în conflict direct cu Rusia. Ambasadorul rus la Bucureşti, convocat la MAE
De-a lungul timpului a mai ocupat diverse funcții în sistemul public, precum director al Colegiului Național de Apărare (2005 – 2009), director al Colegiului Național de Informații (2016-2020) sau director general al Institutului Diplomatic Român.

Fota este secretar de stat pentru afaceri strategice, cu o carieră în serviciul public de peste 25 de ani. El a negociat din partea MAE acordul politic de cooperare pe chestiuni de securitate cu Ucraina.