Premierul Marcel Ciolacu l-a primit pe Volodimir Zelenski la Palatul Victoria

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care efectuează o vizită oficială în ţara noastră, a fost primit marţi, la Palatul Victoria, de către premierul Marcel Ciolacu.

10 oct. 2023, 18:42
Premierul Marcel Ciolacu l-a primit pe Volodimir Zelenski la Palatul Victoria

Premierul Marcel Ciolacu l-a întâmpinat pe preşedinte Ucrainei, Volodimir Zelenski, în fața Palatului Victoria.

Anterior, Zelenski s-a întâlnit cu președintele Iohannis. Cei doi au susținut o conferință de presă comună. Liderul de la Kiev le-a mulţumit românilor „pentru susţinerea şi ajutorul acordat Ucrainei”. „România ne-a acordat sprijin şi militar, şi umanitar. Suntem recunoscători pentru solidaritatea dumneavoastră”, a spus Zelenski.

Citește și Klaus Iohannis şi Zelenski, declaraţii după întâlnirea bilaterală: „Vom continua sprijinul pentru Ucraina, inclusiv cel militar, cât este necesar, până la victorie”

Zelenski a afirmat că a discutat cu omologul român despre deschiderea de noi puncte de trecere la graniţă, despre situaţia minorităţilor naţionale şi despre accelerarea pregătirii piloţilor ucraineni pe aeronave F-16 în centrul specializat din România.

„Sunt foarte bucuros să vizitez Bucureștiul, prima vizită de la agresiunea rusă. Mulțumesc întregii Românii pentru susținerea și ajutorul acordat Ucrainei.

Îmi aduc aminte cât de călduros au tost întâmpinați oamenii noștri aici. România ne-a acordat sprijin și militar, și umanitar.Am convenit un parteneriat strategic pe viitor între România și Ucraina. Am dat indicații echipelor noastre pentru a pregăti fundamentul acestui act.

Am discutat despresecuritatea în regiunea Mării Negre, am discutat despre infrastructură, despre deschiderea unor puncte de trecere noi la granița comună, și despre minoritățile naționale.

În România se creează un centru de pregătire a piloților ucraineni. Am discutat situația de pe front, despre solicitările noastre militare, vor fi noutăți foarte bune despre artilerie și apărare antiaeriană. Dronele rusești sunt un pericol nu doar pentru statul nostru, sunt un pericol pentru toți.

România e o țară garant de asigurare a securității alimentare a lumii întregi. Fiecare rachetă și dronă rusească care atacă porturile noastre… trebuie să facem tot posibilul ca Rusia să nu poată transforma zona dunăreană sau a Mării Negre într-o zonă moartă. Am convenit primii trei pași care să ne permită apărarea acestor porturi”, a spus Zelenski.

Citește și Preşedintele Ucrainei, întâlniri cu Iohannis şi Ciolacu. Zelenski: „Ucraina este recunoscătoare României”/ Iohannis: „Vom deveni parteneri strategici”

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ajuns marţi la Palatul Parlamentului, unde are discuţii cu conducerea Legislativului de la Bucureşti.

Zelenski are o întrevedere comună cu preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, şi cu preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis.

Înainte de a ajunge la Parlament, preşedintele Ucrainei a depus o coroană de flori la Monumentul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol.