Premierul Benjamin Netanyahu va fi interogat într-un dosar privind primirea de cadouri ilegale

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, suspectat de primirea de 'cadouri ilegale' din partea unor oameni de afaceri, urmează să fie interogat luni de poliție, conform presei israeliene, citată de AFP.

02 ian. 2017, 08:08
Premierul Benjamin Netanyahu va fi interogat într-un dosar privind primirea de cadouri ilegale

Potrivit presei, oameni de afaceri israelieni și străini, apropiați de Netanyahu, i-ar fi oferit acestuia cadouri în valoare de mai multe zeci de mii de euro. Dacă faptele se vor confirma, premierul ar putea fi inculpat pentru ‘abuz de încredere’.

Conform postului public de radio, premierul a acceptat să fie interogat de poliție ‘atât cât va fi necesar’, la reședința sa oficială de la Ierusalim.

Pe pagina sa de Facebook, Netanyahu a respins acuzațiile, afirmând că opozanții săi politici și anumite instituții de presă vor să fie înlăturat de la putere ‘nu prin alegeri, pe cale democratică’, ci montând o campanie împotriva sa.

Poliția a desfășurat investigații în secret în acest dosar în ultimele 8-9 luni. Audierea a circa 50 de martori a permis anchetei ‘să înregistreze un progres decisiv’ în urmă cu trei săptămâni, mai afirmă presa.

Pe baza dosarului astfel constituit, poliția a obținut undă verde din partea consilierului juridic al guvernului, care îndeplinește de asemenea funcția de procuror general, Avishai Mandelblit, pentru interogarea premierului.

În luna noiembrie, procurorul general a ordonat deja o anchetă a poliției în privința informațiilor ce sugerează un comportament inadecvat din partea unui apropiat al lui Netanyahu în legătură cu achiziționarea a trei submarine germane de către Israel.

Premierul israelian a recunoscut, de altfel, că a primit bani de la magnatul francez Arnaud Mimran, condamnat în iulie la 8 ani de detenție pentru o escrocherie legată de taxa pe emisii de dioxid de carbon, cu un prejudiciu de 283 milioane de euro.

În luna mai, un raport al Curții de Conturi a examinat călătoriile cu avionul întreprinse de Netanyahu și familia sa pe când acesta era ministru de finanțe, între 2003 și 2005, indicând spre posibile conflicte de interese.

Sursa: Agerpres