Premierul Nicolae Ciucă i-a cerut lui Petre Daea să ia măsuri în ceea ce privește siguranța alimentară și în privința combaterii pestei porcine

Nicolae Ciucă i-a cerut lui Petre Daea, marți, în cadrul unei ședințe de Guvern, să ia măsuri în ceea ce privește combaterea pestei porcine.

07 sept. 2022, 12:42
Premierul Nicolae Ciucă i-a cerut lui Petre Daea să ia măsuri în ceea ce privește siguranța alimentară și în privința combaterii pestei porcine

Premierul Nicolae Ciucă i-a cerut ministrului Agriculturii, Petre Daea, în cadrul unei ședințe de Guvern, să ia măsuri cu privire la siguranța alimentară și pesta porcină.

„E neplăcut că România continuă să importe o cantitate foarte mare de alimente, încă avem probleme cu asigurarea cărnii de porc, pesta porcină continuă să afecteze acest domeniu și trebuie cu ANSVSA să luăm măsurile care se cuvin astfel încat fermierii să își reia activitatea. Vă rog, domnule ministru, să luăm toate măsurile care se impun astfel încât să putem exercita controlul prin instituțiile statului asupra acestor aspecte.”, a declarat Nicolae Ciucă

Citește și: Premierul Nicolae Ciucă intervine în scandalul Blue Air: „Nu putem lăsa românii să aştepte în aeroporturi”

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a prezentat resursele pe care România le are în acest moment: „Vă mulțumesc, domnule premier, ca ați desenat deja drumul pe care trebuie să-l urmăm vizavi de interesul statal pe care îl avem. Vă informez că la acestă dată cerealele sunt la adăpost ca producție, am înmagazinat 9 milioane de tone de grâu, ceea ce asigură consumul intern si disponibilițile pentru export. Am trecut la recoltatul floarea-soarelui, care e in procent de 45% adunată din teren si ânmagazinată, iar pe datele culese rezultă ca vom avea  cantitatea necesară pentru consum în țară și export. Suntem la început la recoltatul porumbului, la 7%, această cultură a fost mai puternic afectată si vom putea trage o concluzie vizavi de producția pe care o prognozăm cand vom trece de 50%, vom fi mai puțin prezenți cu această cereală la export.”

Premierul a adăugat faptul că își dorește ca în două săptămâni să fie pus la punct un plan în ceea ce privește combaterea pestei porcine: „Vă rog ca in maxim două săptamâni sa veniți cu Ministerul Economiei cu un plan de măsuri în care să stabilim foarte clar direcțiile în care trebuie să acționăm și împreună cu ANSVSA să prezentați un plan prin care să reevaluăm măsurile de combatere a pestei porcine.”

Citește și:  Nicolae Ciucă susţine dezvoltarea proiectelor în domeniul energiei nucleare. „Să controlăm piaţa, nu să ne controleze ea!”