Premierul Noii Zeelande crede că săptămâna de lucru de patru zile ar putea relansa economia tării

Primul ministru al Noii Zeelande, Jacinda Arden, este de părere că opţiunea muncii de acasă şi reducerea programului de lucru pot aduce venituri suplimentare importante în turism şi ar ajuta şi la stabilirea unui raport mai sănătos între viaţa personală şi cea profesională.

RomaniaTV.net
20 mai 2020, 13:31
Premierul Noii Zeelande crede că săptămâna de lucru de patru zile ar putea relansa economia tării

Într-o postare video pe Facebook, Arden a spus că a primit numeroase propuneri şi idei, de la scurtarea săptămânii de muncă, până la mărirea numărului de sărbători legale, ca mijloc de a stimula turismul domestic, atâta timp cât graniţele rămân închise.

Comentariile informale ale primului ministru i-au entuziasmat pe neo-zeelandezi, care se întreabă dacă în urma pandemiei de COVID 19 se vor confrunta cu schimbări sistemice importante sau viaţa va reveni la normal, cu toate problemele pe care această revenire le-ar presupune.

În discursul susţinut din Rotorua, unul dintre principalele atracţii turistice ale ţării, Arden a declarat că mulţi concetăţeni au spus că ar călători mai mult în ţara lor, dacă ar avea un program de muncă mai flexibil. Turismul din Noua Zeelandă a suferit o cădere semnificativă în timpul crizei cauzată de pandemia de coronavirus, atât prin închiderea graniţelor, cât şi prin faptul că mulţi oameni şi-au pierdut locurile de muncă, iar alţii au preferat să strângă banii, pentru eventualitatea în care ar rămâne şomeri.

„Aud foarte mulţi oameni sugerând că ar trebui să avem o săptămână de lucru de patru zile. Până la urmă, asta este o problemă între angajatori şi angajaţi. Dar, cum am mai spus, sunt atâtea lucruri pe care le-am învăţat din criza aceasta despre productivitatea ce poate fi obţinută din munca de acasă. Aş încuraja angajatorii să se gândească serios la asta, dacă situaţia în care se află le permite acest lucru. Să se gândească dacă în compania lor ar putea fi implementată o astfel de măsură, care în mod cert ar ajuta enorm turismul naţional”, a declarat Jacinda Arden.

Citeşte şi: Zeci de milioane de oameni aruncaţi în sărăcie de criza Covid-19. Anunţ sumbru făcut de Banca Mondială