Premierul Olandei spune că propunerile pentru reforme ale creditorilor Greciei NU se negociază

Propunerile de reforme elaborate de creditorii Atenei în vederea deblocării unui ajutor vital pentru economia greacă nu pot fi asimilate unei negocieri, a declarat miercuri premierul olandez, Mark Rutte. 

03 iun. 2015, 13:32
Premierul Olandei spune că propunerile pentru reforme ale creditorilor Greciei NU se negociază

Nu există o negociere’, a declarat premierul olandez cu ocazia unei reuniuni a OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) la Paris, conform relatărilor din presa economică și confirmate ulterior pentru AFP de purtătorul său de cuvânt.

Atena și creditorii săi internaționali — UE, FMI, BCE — au pus la punct două programe de reforme concurente pentru care protagoniștii au la dispoziție câteva zile pentru a le reconcilia.

O primă confruntare a celor propuneri ar urma să aibă loc miercuri seară în cadrul unei întrevederi dintre premierul grec Alexis Tsipras și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

‘Ceea ce trebuie să facem este să-l facem pe Alexis Tsipras și guvernul său să înțeleagă aceasta: respectăm faptul că există un nou guvern, dar ei trebuie, la rândul lor, să respecte faptul că Grecia, ca țară, a încheiat anumite acorduri cu UE care trebuie să fie respectate’, a spus Rutte, potrivit Agerpres.

‘Cunosc anumite elemente principale ale acordului’, a dat asigurări Mark Rutte, precizând însă că discutarea lor în public nu ar fi benefică.

Citeşte şi Preşedintele Comisiei Europene NU vrea ca Grecia să iasă din zona euro

Grecia beneficiază de un program de ajutor internațional pentru a face față crizei datoriei și a evita o încetare de plăți.

Statul elen trebuie să obțină însă validarea de către partenerii săi a unor reforme bugetare pentru a putea obține deblocarea ultimei tranșe, de 7,2 miliarde de euro, din ajutorul prevăzut.

Discuțiile durează de mai multe zile. FMI, UE și BCE solicită Atenei reforme care din perspectiva unora merg împotriva promisiunilor electorale ale lui Alexis Tsipras, aflat în fruntea unui guvern al stângii radicale.

În ceea ce privește o eventuală ieșire a Greciei din zona euro, Rutte a declarat: ‘Nu-mi doresc acest lucru, nimeni nu o dorește. Nu putem spune că nu este o opțiune, dar nu acesta este scopul.