Premierul Orban anunţă controale la terase, pieţe, supermarketuri, benzinării, în transportul public în contextul răspândirii COVID-19

Autoritățile sunt în alertă maximă și caută soluții urgente împotriva epidemiei de coronavirus. Premierul Ludovic Orban le-a cerut prefecţilor şi şefilor de instituţii deconcentrate să amplifice controalele pentru a asigura respectarea regulilor de protecţie a sănătăţii oamenilor. Orban a cerut controale ample la terase, restaurante, piețe, supermarketuri, benzinării, transport public sau parcuri pentru a asigura respectarea regulilor în vederea evitării răspândirii coronavirusului. De asemenea, premierul nu exclude ca unele cluburi să fie închise.

RomaniaTV.net
11 iul. 2020, 04:55
Premierul Orban anunţă controale la terase, pieţe, supermarketuri, benzinării, în transportul public în contextul răspândirii COVID-19

Premierul Ludovic Orban a participat sâmbătă la o şedinţă cu ministrul de Interne, Marcel Vela, la care au luat parte prin sistem videoconferință prefecții, șefii structurilor MAI și ai celorlalte instituții și autorități cu atribuții în gestionarea situației generate de creșterea nr. îmbolnăviri cu COVID-19.

„Este clar că există zone şi activităţi unde ne confruntăm cu o încălcare mai gravă a regulilor, unde există riscuri majore pentru sănătatea cetăţenilor care participă la aceste activităţi sau intră în contact cu alţi oameni. Din cauza asta va trebui să concentrăm toate eforturile noastre în primul rând către aceste zone astfel încât să putem fi eficienţi, iar măsurile pe care le luăm să aibă rezultatele scontate. Obiectivul nostru clar este acela de a ne asigura că orice actor instituţional din zona publică sau privată este angajat în respectarea regulilor. De asemenea, aceia care nu respectă regulile vor fi sancţionaţi în conformitate cu prevederile legii. Este clar că avem, pe baza analizei pe care am desfăşurat-o, o creştere a numărului de cazuri, iar această creştere a numărului de cazuri ne indică printre zonele prioritare centrele urbane. De asemenea, este clar că pe litoral sau în staţiuni, staţiuni de munte sau în alte zone există încălcări semnificativ ale regulilor”, a declarat, la începutul şedinţei, Ludovic Orban.

 

Iată principalele declaraţii ale premierului Ludovic Orban:

E nevoie de controale în supermarketuri, în pieţe, în special în cele aflate in spatii inchise

Transportul public. Aici în Bucureşti este foarte important, aici cereţi şi susţinerea Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti să asigurăm respectarea regulilor în metrou. În metrou sunt sute de mii de beneficiari ai serviciului de transport cu metroul zilnic, riscul de transmitere în cazul în care nu sunt respectate regulile este foarte mare din cauza asta avem nevoie de o prezenţă constantă, ritmică în metrou pentru a asigura respectarea regulilor.

De asemenea, transportul pe cale ferată, transportul feroviar, în special transportul spre destinaţiile de vacanţă, spre mare, spre munte sau spre destinaţii care asigură trenuri pline, trebuie asigurat în mod obligatoriu respectarea regulilor. Transportul intrajudeţean, transportul cu autocare, de asemenea, poliţia de circulaţie, ISCTR-ul vor trebui să fie extrem de prezenţi. Transportul feroviar, aveţi Poliţia TF, care va trebui să fie extrem de activă şi să asigure respectarea regulilor

Si în benzinarii avem probleme, in special in cele care duc spre destinatii de vacanta. Şi asta nu v-o spun din auzite, v-o spun din experienţa proprie. Oamenii alimentează şi, dacă nu au mască, ca să plătească sunt lăsaţi să intre fără mască or asta nu este acceptabil. Benzinăriile trebuie să se adapteze situaţiei şi să găsească o modalitate ca şi pentru cei care nu au mască să aibă posibilitatea să-şi achiziţioneze o mască înainte de a intra în spaţiu închis, nu mai vorbesc de alte activităţi care se petrec în benzinării, unde se stă la coadă şi unde dacă ai pe cineva fără mască, riscă să trasmită virusul la foarte mulţi oameni.

Ştim foarte clar, sunt terase de fiţe, terase unde nu se respectă regulile şi unde nici măcar personalul angajat nu respectă regulile, iar multor dintre patronii de terase nici măcar nu le trece prin cap să facă cel mai mic demers de a asigura respectarea regulilor

Cluburi. Sunt unele cluburi care, după părerea mea, ar trebui să fie închise. Va trebuie să ne gândim foarte serios dacă nu luăm măsuri ca în alte țări ca după ora 22 -23 să se închidă. Dacă nu avem capacitatea să îi aducem la respectarea regulilor va trebui să luăm astfel de decizii.

Si in hoteluri este important să asiguram respectarea regulilor.

Avem informatii că sunt restaurante care s-au deschis si servesc mancare in interior, desi ar trebui să fie închise

In parcuri, rugămintea este să solicitaţi Poliţiei Locale să fie prezentă în locurile de joacă, să li se atragă atenţia părinţilor sau bunicilor că îşi pun în pericol copiii dacă utilizează locurile de joacă. De asemenea, sunt locurile unde se joacă şah, table, şi acolo trebuie verificată respectarea regulilor pentru că am văzut imagini cu oamenii care stau nas în nas, care nu respectă nicio regulă şi care se pun în pericol unul pe celălalt

Solicit prefectilor si tututor directiilor deconcentrate să colaboreze pentru a impune respectarea legii. Vă solicit să verifiati zilnic, să urmariti verificare planului de control, sa informati zilnic opinia publica cu privire la masurile care se iau. 

 

 

Citeşte şi: Scrisoare deschisă a medicilor din linia întâi a luptei împotriva coronavirus. „Vrem să rămânem medici, nu gardieni, nu poliţişti”

România a înregistrat în ultimele zile raportări record de cazuri noi de coronavirus. Cel mai mare număr de cazuri noi a fost anunţat joi, 614, iar vineri s-au raportat 592. 

Cele mai multe cazuri noi de îmbolnăvire cu noul coronavirus au fost raportate în Bucureşti, Dâmboviţa, Argeş şi Braşov.


loading...
Partenerii noștri