Premierul Poloniei: Varşovia nu va ceda niciodată unui ultimatum

Șefa guvernului polonez, Beata Szydlo, a declarat vineri că guvernul său 'nu va ceda niciodată la un ultimatum', referindu-se la Comisia Europeană, cu câteva zile înainte de publicarea de către aceasta din urmă a unui 'aviz' sub formă de avertisment la adresa Varșoviei.

RomaniaTV.net
20 mai 2016, 12:19
Premierul Poloniei: Varşovia nu va ceda niciodată unui ultimatum

Într-o intervenție plină de emoție, Beata Szydlo a cerut parlamentului să ‘răspundă solidar la atacurile care vizează Polonia’. Ea a reacționat indirect la publicarea într-un ziar polonez a unor scurgeri de informații despre ‘avizul’ ce urmează să fie dat publicității luni de către Comisia Europeană cu privire la statul de drept în Polonia și care este foarte sever față de guvernul conservator, condus de partidul Dreptate și Justiție (PiS).

Îngrijorarea Comisiei vizează în principal reforma Tribunalului Constituțional inițiată de guvernul premierului Beata Szydlo, la originea unei crize profunde în Polonia, contestată de asemenea de Bruxelles.

Beata Szydlo a denunțat ‘anumiți membri’ ai Comisiei Europene, acuzându-i că vor să ‘distrugă UE’, în contextul actualului conflict între Bruxelles și Varșovia, inclusiv în problema Tribunalului Constituțional polonez.

‘Pot spune că există în Comisia Europeană din ce în ce mai mulți dintre cei care vor să distrugă Uniunea Europeană și nu vor s-o vadă dezvoltându-se’, a spus șefa guvernului de la Varșovia, potrivit Agerpres.

Partidul său a depus un proiect de rezoluție care face apel la un ‘răspuns la atacul împotriva suveranității Poloniei’.

‘Poloniei îi este rușine pentru voi, voi profanați Constituția’, a lansat Szydlo, adresându-se liderului principalului partid de opoziție, Platforma Civică (PO, centrist), Grzegorz Schetyna. Guvernul acuză opoziția că incită Comisia Europeană să critice guvernul.