Premierul Ponta, la Chişinău: 5000 de tineri moldoveni vor studia în România

Primul-ministru Victor Ponta se află în vizită oficială în Moldova, urmând să aibă mai multe întâlniri cu oficiali de la Chişinău. După întâlnirea cu omologul său Vlad Filat, miniştrii Educaţiei din cele două ţări au semnat un acord prin care statul român se angajează să creeze condiţii pentru ca 5000 de tineri basarabeni să poată studia în România.

RomaniaTV.net
17 iul. 2012, 09:12
Premierul Ponta, la Chişinău: 5000 de tineri moldoveni vor studia în România

Premierul Victor Ponta a fost întâmpinat de protestatari la prima vizită oficială la Chişinău. Şeful executivului a avut  întâlniri cu omologul său moldovean, dar şi cu preşedintele Republicii Moldova.

„De la începutul mandatului, am avut absoluta determinare în a continua lucrurile bune începute şi am vrut să dovedesc că doi prim-miniştri din aceeaşi generaţie politică pot duce relaţiile dintre Republica Moldova şi România la un nou nivel de pragmatism (…) Să dovedim nu doar că spunem lucruri frumoase, ci facem lucruri concrete”, a declarat Ponta după conferinţa de presă comună a celor doi prim-miniştri.

La rândul său, Filat i-a mulţumit lui Ponta pentru maniera pragmatică în care premierul român a abordat relaţia bilaterală. „Am făcut o trecere în revistă a relaţiilor bilaterale şi am făcut un punctaj privind implementarea deciziilor adoptate anterior”, a spus Filat. Premierul moldovean a salutat acordul încheiat între ministerele Educaţiei din cele două ţări. „Îmi doresc ca după finalizarea studiilor, cei 5.000 de tineri să se întoarcă în Republica Moldova”, a spus Filat.

Totodată, a fost semnat un protocol de colaborare a instituţiilor din domeniul judiciar. În domeniul energiei, cei doi premieri au convenit ca până la sfârşitul anului 2013 să fie finalizat gazoductul Iaşi-Ungheni. În domeniul interconectării reţelelor de energie electrică, s-a stabilit să se construiască o linie care să legea Iaşii de Ungheni. Pe linia de Goteşţi-Fălciu, partea română va finaliza lucrările în 2012 şi se lucrează în continuare la linia Suceava-Bălţi.