SCANDAL Premierul Republicii Moldova, atac dur la adresa României: Geme de cea mai mare corupţie. MAE: Declaraţiile, inacceptabile

Scandal diplomatic între Bucureşti şi Chişinău. Premierul Republicii Moldova, Ion Chicu, a declarat că România este ţara cu cea mai mare corupţie din Europa şi a criticat modul în care autorităţile gestionează criza generată de pandemia de coronavirus. Atacul dur al premierului a determinat convocarea la Ministerul de Externe a ambasadorului moldovean la Bucureşti, iar MAE a calificat afirmaţiile şefului Guvernului Republicii Moldova drept "inacceptabile", în condiţiile în care România a ajutat Moldova în criza COVID-19. Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a discutat pe această temă cu omologul său de la Chişinău. De asemenea, europarlamentarul Eugen Tomac susţine că trebuie ca lui Ion Chicu să-i fie retrasă cetăţenia deoarece "nu poţi fi şi cetăţean UE, şi propagandist în stil sovietic la Chişinău".

RomaniaTV.net
22 mai 2020, 18:38
SCANDAL Premierul Republicii Moldova, atac dur la adresa României: Geme de cea mai mare corupţie. MAE: Declaraţiile, inacceptabile

Premierul moldovean Ion Chicu a reacţionat, după ce europarlamentarul Siegfried Mureşan a criticat Guvernul de la Chişinău în legătură cu întârzierea reforrmelor şi cu modul în care a gestionat pandemia de coronavirus, notează News.ro

„Stau si mă uit eu la băieţaşii ăştia români oploşiţi prin structurile europene, care vin cu “patronajul” peste noi… Rataţi, nimic în viaţă şi în ţară realizat, numai de “adus mingi” buni… Ce-ai făcut june în ţara ta, că geme de cea mai mare corupţie din Europa? Ai numai în judeţul Suceava jumate din numărul de bolnavi COVID19 înregistraţi în toată ţara mea. Şi medici, cam tot atâţia. Judeţele moldoveneşti au 40% din decedaţi din total pe România. Şi de 2 ori mai mulţi decedaţi moldoveni în dreapta Prutului, decât în stânga, deşi numărul populaţiei este egal”, a scris Ion Chicu, pe Facebook.

Mai mulţi medici români plecaţi în Republica Moldova, infectaţi cu coronavirus

Ministerul de Externe a reacţionat în urma atacului lansat de premierul moldovean.

„Faţă de declaraţiile denigratoare la adresa României postate în cursul zilei de astăzi, 22 mai 2020, pe o platformă de socializare, de către Prim-ministrul Republicii Moldova, domnul Ion Chicu, MAE român consideră că acestea sunt complet inacceptabile şi îşi exprimă dezacordul puternic faţă de conţinutul acestora. Declaraţiile Prim-ministrului Ion Chicu sunt cu atât mai inadecvate cu cât, în contextul actual al pandemiei de COVID-19, România a oferit, în mod dezinteresat, un sprijin substanţial Republicii Moldova, demonstrând solidaritate şi fiind astfel alături, în mod concret, de cetăţenii Republicii Moldova într-un moment foarte dificil. MAE apreciază că aceste declaraţii denotă o profundă lipsă de respect la adresa României şi a relaţiei bilaterale privilegiate de Parteneriat Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova”, a transmis MAE.

Republica Moldova nu va folosi izoletele trimise de România pentru pacienţii infectaţi cu coronavirus: Noi apreciem gestul

Autorităţile de la Bucureşti susţin că bunăstarea cetăţenilor Republicii Moldova nu poate fi asigurată prin declaraţii publice care denotă un limbaj rudimentar, ci numai prin eforturi în direcţia construirii unui stat de drept solid şi cu instituţii democratice, iar, aşa cum a demonstrat inclusiv în această perioadă, România va fi şi în viitor un pilon de sprijin pentru cetăţenii Republicii Moldova.

„Aceste aspecte au fost aduse, în această după-masă, la cunoştinţa ambasadorului Republicii Moldova la Bucureşti, care a fost convocat din dispoziţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la sediul Ministerului Afacerilor Externe, de către secretarul de stat Dan Neculăescu. De asemenea, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut o discuţie telefonică pe aceeaşi temă cu omologul său de la Chişinău” a mai precizat MAE.

Europarlamentarul Eugen Tomac cere retragerea cetăţeniei lui Ion Chicu

„După atacurile de astăzi ale premierului moldovean Chicu la adresa României şi a Uniunii Europene, cred că răspunsul nostru prompt trebuie să fie retragerea cetăţeniei române. Nu poţi fi şi cetăţean UE, şi propagandist în stil sovietic la Chişinău”, a scris Tomac pe Facebook.

Europarlamentarul Eugen Tomac a afirmat că limbajul folosit la adresa unui lider PPE „arată cât de mult le place unor politicieni din R. Moldova statutul de slugă”.

”Aici nu este vorba doar de un atac la adresa lui Siegfried Mureşan, ci despre modul absolut abject în care un exponent al Federaţiei Ruse atacă România şi Uniunea Europeană”, consideră europarlamentarul Tomac.

Mitropolia Moldovei îl acuză pe Bill Gates că ar fi ucis 500.000 de copii în India şi cere interzicerea vaccinului anticoronavirus


loading...