Premierul suveranist al Poloniei, atac la adresa Bruxellesului, de față cu Nicolae Ciucă: „Am fost folosiți pentru scopurile proprii ale vestului!”

Polonia continuă să vorbescă pe un ton puternic, la nivelul Uniunii Europene (UE). Premierul de la Varșovia a discutat în cadrul întâlnirii cu Nicolae Ciucă, de la București, despre politicile cu care statele din estul alianței nu rezonează. 

28 mart. 2023, 18:03
Premierul suveranist al Poloniei, atac la adresa Bruxellesului, de față cu Nicolae Ciucă: „Am fost folosiți pentru scopurile proprii ale vestului!”

Marți, în cadrul întâlnirii cu omologul de la București, Mateusz Moraviecki a adus în discuție suveranitatea statelor membre UE.

„Nu putem să ne uităm la Uniunea Europeană ca la cei care trebuie ascultaţi şi care trebuie să aibă întotdeauna cele mai bune soluţii care sunt aduse în geamantan” la Varşovia şi la Bucureşti, a avertizat liderul polonez. „De aceea, în Bruxelles, în timpul discuţiei cu privire la piaţa unică europeană, am optat să se pună accentul pe fluxul liber de persoane şi de mărfuri. De ce? Pentru că în aceste sectoare putem avea nişte avantaje”, a completat Morawiecki.

De asemenea, oficialul de la Varșovia a adus în discuție pachetul de mobilitate și pachetul legat de lucrătorii detașați. Astfel, a atacat din nou Bruxellesul.

„Ce altceva sunt decât doar o lovitură împotriva economiei româneşti şi poloneze, care au început să se descurce bine?”, a afirmat Mateusz Morawiecki.

În acest context, „Polonia şi România trebuie să lupte împreună pentru aducerea la capăt a prestării serviciilor pe piaţa unică europeană”. „Trebuie să luptăm pentru aceasta, pentru că este în cel mai bun interes al întreprinzătorilor noştri”, a afirmat Morawiecki.

 

Ofensiva estului la nivelul UE. Polonia se bazează pe parteneriatul cu România

 

Premierul Poloniei a averizat că vede în România „un aliat foarte mare”.

„Ani de zile, vă spun foarte drept, ţările noastre au fost jucate de cei din Est şi din Vest. Bineînţeles, nu se poate compara presiunea din Vest faţă de cea din Est, dar trebuie să ne dăm seama că primele decenii naive de transformare, de capitalism erau, în acelaşi timp, decenii în care am fost în mare parte folosiţi pentru scopurile proprii ale Europei vestice.

Din România, din Polonia au plecat mulţi oameni. Acum, în Polonia revin sute de mii de oameni, pentru prima dată în istoria noastră”, a declarat Mateusz Morawiecki.

Premierul polonez a vorbit și de contextul creat de războiul din Ucraina.

„Rolul regiunii central şi est-europene a crescut, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat, marţi, premierul polonez, Mateusz Morawiecki, adăugând că speră ca, după victoria ucrainenilor, să fie construite, în această zonă „planuri strategice semnificative”.

„Vedem că, odată cu agresiunea rusească în Ucraina, creşte rolul, rangul acestei regiuni, în care noi trăim, în care creăm valori economice şi sociale, de aceea cred, în mod aprofundat, că în acest triunghi între Ucraina, România şi Polonia se va putea în curând – sperăm să fie cât mai curând, după victoria Ucrainei şi atingerea păcii – să construim nişte planuri strategice semnificative (…) planurile strategice, care vor fi foarte ambiţioase din punct de vedere economic, investiţional şi de afaceri, dar şi ambiţioase din punct de vedere strategic, din punct de vedere al cooperării militare şi din punctul de vedere al creării unei noi comunităţi economice de peste 100 de milioane (de persoane – n.r.) în regiunea Europei Centrale”, a spus Morawiecki, potrivit Agerpres.