Premierul turc: Criza refugiaţilor nu se va rezolva prin ridicare de ziduri

Criza refugiaților nu va fi rezolvată 'prin ridicare de ziduri', a declarat sâmbătă premierul turc Binali Yildirim, întrebat despre opinia sa cu privire la restricțiile în materie de imigrație impuse de președintele american Donald Trump.

29 ian. 2017, 09:05
Premierul turc: Criza refugiaţilor nu se va rezolva prin ridicare de ziduri

‘Nu vom rezolva problema refugiaților ridicând ziduri’, a declarat Yildirim în cursul unei conferințe de presă comune cu premierul britanic Theresa May la Ankara.

El răspundea astfel unei întrebări referitoare la părerea sa despre decizia americană de a sista timp de patru luni programul federal de primire și reinstalare a refugiaților din țările aflate în război.

Premierul turc a adăugat totuși că nu poate face comentarii doar ‘pe baza unor vorbe auzite’.

La rândul ei, premierul britanic Theresa May a preferat să salute ‘generozitatea’ Turciei care primește aproape trei milioane de refugiați sirieni și irakieni.

Citeşte şi Franţa şi Germania, îngrijiorate de măsurile lui Donald Trump privind refugiaţii

Când ziariștii au insistat să le răspundă dacă aprobă politica președintelui Trump, pe care îl întâlnise în ajun la Washington, ea a răspuns: ‘SUA sunt responsabile de politica americană față de refugiați. Regatul Unit este responsabil pentru politica britanică asupra refugiaților’.

Premierul britanic a fost primul conducător străin primit la Casa Albă de Donad Trump.

Șeful guvernului turc a subliniat că, cu zeci de milioane de refugiați în toată lumea, această problemă nu poate fi ignorată, ci rezolvată printr-o cooperare internațională mai puternică. ‘Noi ne-am deschis porțile, și dacă revin, i-am primi din nou’, a afirmat el.

Autoritățile turce susțin că au primit circa 2,7 milioane de refugiați sirieni și 300.000 de refugiați irakieni.