Premierul turc pregăteşte o VASTĂ REMANIERE GUVERNAMENTALĂ în urma scandalurilor de corupţie

O posibilă remaniere guvernamentală se anunţă în Turcia pe fondul scandalului de corupţie care afectează executivul de la Ankara. Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, pregăteşte o vastă remaniere guvernamentală.

RomaniaTV.net
23 dec. 2013, 16:46
Premierul turc pregăteşte o VASTĂ REMANIERE GUVERNAMENTALĂ în urma scandalurilor de corupţie

Cotidianul Hurriyet susţine că recp Tayyip Erdogan, de la care se aştepta deja să modifice componenţa Guvernului în perspectiva alegerilor municipale din 30 martie, ar urma să înlocuiască în total zece dintre miniştrii cabinetului, la sfârşitul acestei luni, informează Agerpres.  La rândul său, Milliyet scrie că această săptămână va fi una „crucială” în ce priveşte distribuţia posturilor ministeriale.

Postul de televiziune CNN-Turk a estimat la rândul său că „această vastă remaniere guvernamentală” va avea loc după revenirea, marţi, în Turcia a primului ministru, care urma să efectueze o vizită de două zile în Pakistan.

Puterea islamo-conservatoare a început o epurare fără precedent în ierarhia poliţiei, un corp întărit în trecut de Erdogan pentru a contrabalansa influenţa armatei şi căruia i se reproşează acum că nu a informat autorităţile politice în legătură cu declanşarea unei ample anchete anticorupţie.

În total, 24 de persoane au fost inculpate până în prezent în cadrul acestei anchete, inclusiv fiii miniştrilor de interne, Muammer Guler, şi al economiei, Zafer Caglayan, precum şi mai mulţi oameni de afaceri.

Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, la putere) este angajat într-o confruntare cu influentul predicator musulman Fethullah Gulen, ai cărui susţinători ocupă posturi-cheie în sânul poliţiei, sistemului judiciar şi al serviciilor de informaţii.