Premierul ucrainean: Drama de la Odesa face parte „dintr-un plan rus pentru distrugerea Ucrainei”

Violenţele de vineri de la Odesa (sud), soldate cu peste 40 de morţi, fac parte "dintr-un plan rus pentru distrugerea Ucrainei", a declarat duminică premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk, citat de AFP.

04 mai 2014, 13:54
Premierul ucrainean: Drama de la Odesa face parte „dintr-un plan rus pentru distrugerea Ucrainei”

„Ceea ce s-a petrecut la Odesa face parte dintr-un plan al Federaţiei Ruse pentru distrugerea Ucrainei şi a statului său”, a afirmat Iaţeniuk într-o conferinţă de presă la Odesa, după o serie de întâlniri cu reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai societăţii civile din oraş.

„Rusia a trimis oameni aici pentru a crea haos, dar ţara trebuie să se unească şi să ajungă la reconciliere pentru a nu da teroriştilor susţinuţi de Moscova posibilitatea de a diviza poporul nostru”, a adăugat el.

Scopul Rusiei, a continuat Arseni Iaţeniuk, „este de a repeta la Odesa ceea ce se petrece în estul ţării”. „Este un plan finanţat şi organizat de profesioniştii care au manipulat oameni, dar unitatea noastră va fi răspunsul cel mai bun pentru aceşti terorişti”, a afirmat şeful guvernului de la Kiev.

În acelaşi context, premierul ucrainean a anunţat că, în urma evenimentelor de vineri de la Odesa, toţi responsabilii de rang înalt din cadrul poliţiei oraşului au fost demişi din funcţiile lor.

În costum şi cravată de culoare neagră, în semn de doliu faţă de cei care şi-au pierdut viaţa la Odesa, Arseni Iaţeniuk a prezentat „condoleanţele sale familiilor victimelor acestei oribile tragedii” şi a dat asigurări că „justiţia va deschide anchete pentru a stabili cine nu şi-a făcut datoria”.