Premierul Ucrainei, despre cum va fi iarna în timpul războiului! Câte ore pe zi vor putea aprinde oamenii luminile

După atacurile rușilor asupra rețelei electrice, prim-ministrul Ucrainei, Denîs Şmîhal, a dat asigurări că 70% din necesarul energiei a fost acoperit, iar oamenii vor putea aprinde luminile cel puțin cinci-șase ori pe zi.

30 nov. 2022, 08:51
Premierul Ucrainei, despre cum va fi iarna în timpul războiului! Câte ore pe zi vor putea aprinde oamenii luminile

Prim-ministrul ucrainean Denîs Şmîhal a declarat că al doilea sezon de iarnă din timpul războiului „va fi foarte provocator”, dar precizează că 70% din necesarul de energie a fost acoperit, astfel încât populaţia să poată aprinde luminile timp de cel puţin cinci-şase ore pe zi, transmite CNN.

Declarația a fost făcută în cadrul unei şedinţe de Guvern, unde a spus că Rusia „va bombarda în continuare infrastructura energetică”.

„Obiectivul lor este de a îngheţa Ucraina şi de a comite un alt genocid al poporului ucrainean”, a afirmat premierul ucrainean.

Citiți și: Se dau lupte grele! Ucraina folosește la fel de multă artilerie într-o zi împotriva rușilor ca NATO în Afganistan într-o lună

Premierul Ucrainei spune că responsabilitatea revine acum companiilor regionale de electricitate de a nu depăşi limitele furnizate de compania de electricitate de stat NPC Ukrenergo şi de a minimiza deconectarea neuniformă a consumatorilor.

„Toate regiunile din Ucraina, cu excepția regiunii Herson, sunt alimentate cu energie electrică. În prezent, producția de energie electrică din țară acoperă 70% din nevoile de consum. Există suficientă energie pentru a distribui în mod egal sarcina întreruperilor forţate, astfel încât oamenii să poată aprinde luminile timp de cel puţin cinci-şase ore pe zi”, a precizat Şmîhal.

Recent, președintele Volodimir Zelenski și companiile de distribuție a electricității au cerut populației să își limiteze consumul de electricitate, în condițiile în care locuințele sunt alimentate cu energie timp de doar 4 ore, pe zi.

Denîs Şmîhal a precizat însă că situaţia s-a remediat acum, iar echipamentelor electrice deteriorate au fost reparate.

„În ceea ce priveşte apărarea aeriană, în ultima lună, s-au înregistrat progrese semnificative, în primul rând, datorită furnizării de sisteme occidentale moderne”, a spus el.

De asemenea, premierul ucrainean a enumerat țările care au oferit echipamente energetice.

„Numai Lituania ne-a dat 114 transformatoare. Alte ţări alocă fonduri şi echipamente pentru a ajuta Ucraina să supravieţuiască iernii. Nu doar Europa, ci şi SUA, Canada şi Japonia ne oferă un sprijin substanţial”, a mai afirmat el.

Şmîhal a declarat că resursele energetice ale Ucrainei sunt suficiente pentru a face față sezonului rece.

„Intrăm în iarnă cu 14 miliarde de metri cubi de gaz în depozitele noastre şi 1,3 milioane de tone de cărbune în depozite. Această resursă va fi destul de suficientă pentru a trece iarna în mod stabil”.

Todată, prim-ministrul Ucrainei a liniștit populația și a spus că Ministerul Economiei nu prevede niciun fel de penurie de combustibil şi motorină, care vor fi necesare pentru sutele de generatoare care vor fi importate.

Citiți și: Noi bombardamente devastatoare, Ucraina lăsată în bezna. Au sunat iar sirenele de război, oamenii petrec noaptea în buncăre reci