Premierul unei ţări din UE, forţat să demisioneze după ce a cumpărat vaccinul rusesc Sputnik V. I se reproşează şi modul în care a gestionat criza sanitară

Premierul slovac Igor Matovic a demisionat marţi, deschizând calea formării unui nou guvern după o lună de criză politică, el urmând să deţină portofoliul Finanţelor în viitorul executiv.

30 mart. 2021, 19:23
Premierul unei ţări din UE, forţat să demisioneze după ce a cumpărat vaccinul rusesc Sputnik V. I se reproşează şi modul în care a gestionat criza sanitară

Preşedinta Slovaciei, Zuzana Caputova, l-a mandatat să formeze noul cabinet pe ministrul de finanţe Eduard Heger, coleg cu Matovic în partidul conservator OLaNO (‘Oameni Obişnuiţi şi Personalităţi Independente’), după cum scrie Deutsche Welle. ”Când un an îţi ia zece ani din viaţă (…), aceasta a fost o onoare şi mulţumesc”, a scris Igor Matovic pe Twitter înainte de a merge la ceremonia de desemnare a succesorului său. Conform unui sondaj din 21 martie, 80% dintre slovaci doreau un nou premier. Între altele, lui Igor Matovic i se reproşează achiztiţionarea de doze din vaccinul rusesc Sputnik V.

Eduard Heger, în vârstă de 44 de ani, este un economist şi om de afaceri, cunoscut pentru pragmatismul său. Toate cele patru partide din coaliţia guvernamentală deja existentă au acceptat să facă parte din viitorul guvern.

Citeşte şi Slovacia va impune de miercuri interdicţie de circulaţie pe timp de noapte

În interiorul acestei coaliţii formate după alegerile de anul trecut au avut loc de atunci numeroase neînţelegeri, care în urmă cu o lună au culminat cu decizia şefului guvernului de a cumpăra doze din vaccinul rusesc Sputnik V, achiziţie dezaprobată de ceilalţi membri ai coaliţiei şi de preşedinta liberală Zuzana Caputova, care consideră că o asemenea decizie ar fi în contradicţie cu apartenenţa Slovaciei la UE şi NATO.

Premierul demisionar dorea astfel să dea un impuls campaniei de vaccinare, după ce Slovacia a devenit una dintre ţările UE cele mai afectate de pandemia COVID-19, înregistrând într-un interval de timp luna aceasta cea mai ridicată rată a mortalităţii.

Citeşte şi Slovacia a autorizat folosirea medicamentului Ivermectin în tratarea bolnavilor de Covid. Măsura rămâne în vigoare cel puţin şase luni

Igor Matovic a câştigat cu partidul OLaNO alegerile desfăşurate în contextul emoţiei populare generate de asasinarea jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak. El a promis atunci că va combate corupţia şi legăturile obscure dintre politicieni, justiţie şi oamenii de afaceri. Mai multe urmăriri penale au fost declanşate în acest timp, dar Matovic, un fost activist anti-corupţie, a fost criticat de partenerii din coaliţie pentru leadership-ul său haotic şi stilul conflictual, precum şi pentru modul în care a gestionat criza sanitară provocată de pandemia de COVID-19.