Premiile Cesar 2019. Filmul „Jusqu’a la garde”, marele câştigător al galei

Filmul "Jusqu'a la garde", regizat de Xavier Legrand, a fost marele câştigător al galei de decernare a premiilor Cesar 2019, organizată vineri seară la Paris, unde această peliculă, un portret sumbru al unei familii dezbinate în urma unor acte de violenţă domestică, s-a impus la patru categorii de premii, informează site-ul revistei Variety.

RomaniaTV.net
23 feb. 2019, 06:37
Premiile Cesar 2019. Filmul „Jusqu’a la garde”, marele câştigător al galei

Cea de-a 44-a gală de decernare a premiilor Cesar a avut loc în sala Pleyel din Paris şi a fost difuzată în exclusivitate de postul de televiziune Canal+.

Evenimentul, considerat echivalentul francez al galei premiilor Oscar, a fost dedicat cântăreţului şi actorului Charles Aznavour, care a murit pe 1 octombrie 2018 la vârsta de 94 de ani.

Gala l-a avut ca prezentator principal – deţinătorul titulaturii de „maestru de ceremonii ” – pe actorul de comedie Kad Merad şi a fost prezidată de actriţa Kristin Scott Thomas.

Marele învingător al galei de vineri seară de la Paris a fost filmul „Jusqu’a la garde”, care a câştigat patru premii din 10 nominalizări. Această peliculă s-a impus la categoriile „cel mai bun film”, „cea mai bună actriţă în rol principal” (Lea Drucker), „cel mai bun scenariu original” (Xavier Legrand) şi „cel mai bun montaj”.

„Jusqu’a la garde”, debutul în lungmetraj al regizorului şi scenaristului Xavier Legrand, spune povestea unui băiat, Julien (interpretat de Thomas Gioria), care este obligat prin decizie judecătorească să îşi împartă timpul între locuinţele mamei sale (Lea Drucker) şi tatălui său (Denis Menochet) – pe care îl consideră un monstru violent -, în urma divorţului amar al părinţilor lui.

Acest film a avut premiera mondială în competiţia oficială a Festivalului de la Veneţia, unde a câştigat două premii, şi a fost selectat apoi în secţiunea competitivă Platform din cadrul Festivalului de la Toronto.

Un alt mare câştigător al galei de vineri seară de la Paris a fost filmul „The Sisters Brothers”, regizat de Jacques Audiard. Acest lungmetraj, coprodus de Mobra Films – casa de producţie a cineastului român Cristian Mungiu – şi filmat parţial în România, a câştigat tot patru trofee, impunându-se la categoria „cel mai bun regizor” (Jacques Audiard) şi trei categorii tehnice – „cel mai bun sunet”, „cea mai bună imagine” şi „cele mai bune decoruri”.

Jacques Audiard a câştigat premiul pentru regie şi la ediţia de anul trecut a Festivalului de la Veneţia. Acest western, care reprezintă primul film al regizorului Jacques Audiard turnat în limba engleză, îi are în rolurile principale pe actorii John C. Reilly, Joaquin Phoenix şi Jake Gyllenhaal.

Premiul pentru cel mai bun actor a fost câştigat de Alex Lutz, protagonistul filmului „Guy”.

Premiile secundare de interpretare au fost atribuite actorilor Karin Viard („Les Chatouilles”) respectiv Philippe Katerine („Le Grand Bain”).

Premiul pentru scenariu adaptat a revenit în acest an filmului „Les Chatouilles”.

La categoria „cel mai bun film străin” s-a impus lungmetrajul „Shoplifters”, regizat de cineastul nipon Hirozaku Kore-Eda. Acest lungmetraj a câştigat trofeul Palme d’Or la ediţia din 2018 a Festivalului de la Cannes.

Pelicula „Sheherazade” a câştigat vineri seară trei premii Cesar: cel mai bun film de debut, cel mai bun actor debutant (Dylan Robert) şi cea mai bună actriţă debutantă (Kenza Fortas).

La categoria „cel mai bun lungmetraj de animaţie” s-a impus pelicula „Dilili a Paris”.

Premiul Cesar onorific, decernat pentru întreaga carieră, a revenit în acest an actorului, regizorului şi producătorului american Robert Redford, în timp ce premiul Cesar decernat de public (trofeu atribuit filmului cu cel mai mare număr de spectatori în Franţa în 2018) a revenit comediei „Les Tuche 3”.