Premiile Emmy 2012: Serialele „Homeland” şi „Modern Family”, marile câştigătoare

Serialul thriller psihologic "Homeland" şi serialul de comedie "Modern Family" au câştigat câte patru trofee la cea de-a 64-a gală Primetime Emmy Awards, care a avut loc duminică seară, la Los Angeles.

RomaniaTV.net
24 sept. 2012, 08:17
Premiile Emmy 2012: Serialele „Homeland” şi „Modern Family”, marile câştigătoare

Astfel, „Homeland” s-a impus la categoria „cel mai bun serial-dramă”, în timp ce „Modern Family” a câştigat trofeul categoriei „cel mai bun serial-comedie”, pentru al treilea an consecutiv.

Producţia ABC „Modern Family”, care prezintă vieţile haotice ale trei cupluri înrudite între ele şi ale copiilor lor, nominalizată în 14 categorii Emmy, a mai câştigat anul acesta premiile pentru interpretare secundară (Eric Stonestreet, repectiv Julie Bowen), dar şi cel pentru regie (Steven Levitan).

„Homeland”, un thriller psihologic a cărui acţiune se petrece după atacurile teroriste din SUA, nominalizat la nouă categorii Emmy, a mai câştigat premiile pentru cel mai bun scenariu şi cele mai bune roluri principale (Claire Danes, respectiv Damian Lewis).

„Homeland”, care este, se pare, unul dintre serialele preferate ale preşedintelui american Barack Obama, a învins favoritul din genul „serial TV-dramă”, „Mad Men”, nominalizat la 17 premii Emmy, dar care, duminică seară, a plecat acasă cu mâna goală.

La categoria „cel mai bun serial-dramă” mai fuseseră nominalizate „Downton Abbey”, „Game of Thrones”, „Imperiul din Atlantic City/ Boardwalk Empire” şi „Breaking Bad”, în timp ce la categoria „cel mai bun serial-comedie” au mai fost nominalizate „Girls”, „Veep”, „The Big Bang Theory”, „Curb Your Enthusiasm” şi „30 Rock”.

Politica americană a reprezentat o temă importantă în cursa pentru premiile Emmy de anul acesta. Astfel, „Game Change”, producţia HBO despre Sarah Palin, a fost marea câştigătoare în categoria „miniserie/ film TV”, obţinând trofeele pentru cea mai bună miniserie, cel mai bun scenariu, cea mai bună regie şi cea mai bună actriţă (Julianne Moore).

Miniseria TV „Hatfields & McCoys„, produsă de postul History Channel în colaborare cu Castel Film şi realizată în România, a câştigat două premii, pentru cel mai bun actor în rol principal (Kevin Costner), respectiv secundar (Tom Berenger).

De asemenea, Julia Louis-Dreyfus a câştigat premiul Emmy pentru cea mai bună actriţă într-un serial de comedie („Veep”), în timp ce Jon Cryer a primit premiul pentru cel mai bun actor într-un serial de comedie, pentru rolul din „Doi bărbaţi şi jumătate”.

Actorul de comedie stand up Louis C.K. a plecat acasă cu primele sale două premii Emmy – unul pentru scenariul show-ului său „Louie” (producţie FX) şi unul pentru regia propriei sale producţii TV de stand up comedy.

„The Amazing Race” a câştigat premiul pentru cel mai bun reality show, pentru a noua oară, iar Tom Bergeron a câştigat premiul pentru cea mai bună gazdă de emisiune TV („Dancing with the Stars”).

Cea de-a 64-a gală Primetime Emmy Awards a fost prezentată de actorul de comedie Jimmy Kimmel.

Duminică seară au fost decernate premiile Emmy „artistice”, după ce, pe 15 septembrie, tot la Los Angeles, la gala Creative Arts Emmy, au fost acordate premiile Emmy „tehnice”. La această gală, românul Dragoş Stanomir a câştigat un premiu Creative Arts Emmy, fiind recompensat la categoria „cel mai bun mixaj de sunet pentru o miniserie TV”, pentru miniseria „Hatfields & McCoys”. Dragoş Stanomir a fost premiat la această categorie alături de Christian Cooke şi Brad Zoern.

Miniseria „Hatfields & McCoys”, care-l are în rolul principal pe actorul Kevin Costner, a primit în total 16 nominalizări la ediţia din acest an a premiilor Emmy. Astfel, alături de Stanomir, au fost nominalizaţi şi artiştii români Şerban Porupcă („cea mai bună regie artistică pentru o miniserie TV”, alături de John Vertrees, Derek Hill şi Sally Black) şi Adina Bucur („cele mai bune costume pentru o miniserie TV”, alături de Karri Hutchinson).

În categoria producătorilor, HBO s-a situat pe primul loc, cu 6 premii obţinute la cele două gale, din 23 de nominalizări. În top urmează CBS, cu 3 premii din 16 nominalizări, şi PBS, cu un premiu din 12 nominalizări.

În categoria producţiilor TV, serialele „Game of Thrones” şi „Homeland” s-au situat pe primul loc, cu câte 6 premii obţinute la cele două gale. În top urmează „Game Change”, „Hatfields & McCoys” şi „Modern Family”, cu câte 5 premii Emmy obţinute.

Premiile Primetime Emmy sunt acordate de Academy of Television Arts & Sciences, recompensând excelenţa programelor de televiziune americane difuzate în prime time. Decernate în premieră în 1949, distincţiile au fost mult timp cunoscute sub denumirea de „premiile Emmy”, până la apariţia Daytime Emmy Awards, acordate pentru prima oară în anii 1970, iar cuvântul „primetime” a fost atunci adăugat în titulatura lor oficială, pentru a elimina posibilitatea unor confuzii între cele două trofee.

Premiile Primetime Emmy se acordă, în general, în duminica ce precede debutul sezonului de toamnă la televiziunile americane. Gala este difuzată, prin rotaţie, de cele patru posturi de televiziune majore din Statele Unite ale Americii – CBS, ABC, NBC şi FOX.