Premiul Nobel pentru fizică a fost câştigat de Takaaki Kajita şi Arthur B. McDonald

Takaaki Kajita și Arthur B. McDonald au câștigat marți Premiul Nobel pentru Fizică 2015 pentru descoperirea oscilațiilor neutrinilor, fenomen care confirmă faptul că aceste particule au masă.

06 oct. 2015, 10:24

Takaaki Kajita și Arthur B. McDonald au câștigat marți Premiul Nobel pentru Fizică 2015. Kajita lucrează la Universitatea din Tokio, în Kashiwa, iar McDonald la Queens’s University din Kingston, Canada, informează cnn.com.

Anul trecut, premiul Nobel pentru fizică le-a fost atribuit cercetătorilor japonezi Isamu Akasaki, Hiroshi Amano şi Shuji Nakamura, pentru „inventarea diodelor cu emisie de lumină albastră care au permis dezvoltarea unor surse de lumină albă, puternice şi economice”, a explicat Academia suedeză.

Din 1901 şi până în prezent, Comitetul Premiilor Nobel a decernat de 108 ori Nobelul în Fizică. Cel mai tânăr premiant a fost Lawrence Bragg, care l-a câştigat în 1915, când avea 25 de ani.

În schimb, cel mai bătrân laureat a fost Raymond Davis Jr., care a primit premiul în 2002, la vârsta de 88 de ani.

John Bardeen a fost singurul fizician care a primit două Premii Nobel, pentru activitatea sa în domeniul semiconductorilor şi al superconductivităţii.

În zilele următoare, se vor acorda Premii Nobel pentru Chimie, Literatură, Pace şi Economie. Luni s-a acordat Premiul Nobel pentru Medicină, pentru descoperiri legate de bolile parazitare.

Industriaşul suedez Nobel a creat faimoasele Premii Nobel în 1895, pentru a-i răsplăti astfel pe cercetătorii care lucrau în domeniile Fizică, Chimie, Literatură şi Pace. Primul premiu pentru Economie a fost acordat abia în 1969.