Preot de 47 de ani, moarte fulgerătoare în plină pandemie

Veste tragică pentru credincioși în plină pandemie de coronavirus. Părintele Istrate Iovu din Bistrița, cunoscut ca preotul blând al românilor, s-a stins din viață la 47 de ani. El va fi înmormântat în prezența a opt oameni, din cauza restricțiilor.

06 apr. 2020, 12:52
Preot de 47 de ani, moarte fulgerătoare în plină pandemie

Părintele Istrate Iovu a murit, luni dimineaţă, la o clinică de specialitate din Târgu Mureș. Preotul suferea de grave afecțiuni cardiace. Din acest motiv, s-a și pensionat la doar 43 de ani, după ce a slujit aproape 20 de ani în Cheţiu.

Părintele Istrate Iovu s-a născut pe 1 februarie 1973, iar în ultimii ani din viață a oficiat slujbe în Sigmir și în biserica de pe Valea Ghinzii.

„A fost unul dintre preoții înzestrați cu har, care a slujit mulți ani în Chețiu. În ultimii ani se mutase la Bistrița, unde avea și casă. A fost un bun slujitor al cuvântului lui Dumnezeu și s-a dăruit tuturor. Îl căutau o mulțime de oameni… Pentru blândețea lui, pentru sfaturile pe care le oferea ca duhovnic. Era foarte căutat… Devenise un fel de tradiție pentru mulți credincioși să meargă la «preotul din Chețiu»…”, a povestit preotul protopop Alexandru Vidican, potrivit bistriteanul.ro. 

Părintele Istrate Iovu a absolvit Universitatea Bucureşti, Facultatea de Teologie Ortodoxă, Secţia Teologie Pastorală (1997), având şi studii aprofundate. În 2011 și-a dat masteratul la Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, Facultatea de Teologie, Secţia Pastorate şi Duhovnicii.

În 2010 era licenţiat în Drept, la Facultatea de Drept Dimitrie Cantemir Cluj. De asemenea, i s-a oferit şi gradul bisericesc de Iconom Stavrofor (în 2004).

În contextul pandemiei generate de coronavirus, la slujba de înmormântare vor participa doar 8 membri mai apropiați familiei, așa cum prevăd reglementările și restricțiile situației de urgență în care se află România.

Una dintre ultimele dorințe a Părintelui Iovu a fost să fie înmormântat la Mănăstirea Strâmba. Dacă Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului va aproba, ceremonia religioasă restrânsă și locul de veci se vor face la Mănăstirea Strâmba.

Citeşte şi Un preot din Vâlcea a fost amendat cu 20.000 de lei după ce a organizat o slujbă în curtea bisericii