Preot lovit de tren în apropiere de biserica pe care a construit-o. Părintele Vasile a murit pe loc

25 11. 2021, 10:44

Preot lovit de tren în apropiere de biserică. Este vorba despre părintele Vasile Benchea, din judeţul Alba. Tragedia s-a produs în zona Gării CFR Blaj, la ieșirea spre localitatea Valea Lungă.

Preot lovit de tren în apropiere de biserică

Părintele Vasile slujea la Biserica „Sfanta Maria” din zona Gării CFR, biserică pe care chiar el a construit-o. Potrivit IPJ Alba, acesta ar fi mers pe linia de cale ferată. Deşi mecanicul ar fi semnalizat acustic de mai multe ori, se pare că părintele nu a auzit şi a fost lovit în plin de trenul de marfă. Din cauza leziunilor suferite, preotul în vârstă de 62 de ani a murit.

Poliţiştii fac cercetări, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, potrivit alba24. 

O întreagă comunitate este în doliu. Părintele s-a născut în satul satul Lupu, comuna Cergău. A făcut studiile primare și gimnaziale în satul natal Lupu, Seminarul Teologic Ortodox Român din Cluj-Napoca (1975-1980). După terminarea stagiului militar (1980-1981) a urmat  cursurile Facultății de Teologie din Sibiu, obținând licența în 1985 cu tema: „Cunoașterea lui Dumnezeu” avându-l coordonator pe părintele profesor Ioan. I. Ică. În 1988 este hirotonit preot, doi ani fiind preot misionar în cele 3 județe ale Eparhiei de Alba (Alba, Mureș și Harghita).

Citeşte şi Preot mort după ce s-a izbit cu maşina de un cap de pod. Mărturii teribile ale martorilor: „Volanul ajunsese în plafon”

A fost numit preot în Blaj în 1990, iar  vreme de 20 de ani s-a dedicat construirii unei noi biserici „Sfânta Maria”, care a fost sfințită la 5 septembrie 2010 de către Patriarhul Daniel. Părintele a devenit Cetățean de onoare al Blajului și i-a fost dăruit un tablou al Mitropolitului Andrei Șaguna realizat de pictorul Emil Comșa.

I-au fost alături ÎPS Andrei, Episcop de Alba Iulia și alți 15 prelați ai Bisericii Ortodoxe. Considerat ctitor al Bisericii „Sfânta Maria”, preotul Vasile Benchea păstorește cea mai mare comunitate de credincioși ortodocși din Blaj. În paralel a predat religie: în perioada 1990-1991 la Școala Generală cu clasele I-VIII „Toma Cocișiu” Blaj; 1991-1994, la Liceul Pedagogic din Blaj și apoi trei ani „Curs de spiritualitate” la Colegiul de Institutori din Blaj, din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia.

Pe plan cultural, își aduce contribuția la acțiunile organizate la nivelul municipiului Blaj ori de câte ori este solicitat, atât la meditații duhovnicești ținute în școli, colegii și alte instituții dar și la alte activități culturale.

A participat la numeroase congrese, conferințe și seminarii naționale pe teme religioase. A făcut parte din colectivul de redacție al revistei „Astra Balăjeană” revistă în care a publicat articole cu caracter religios: „Credință și cunoștință”, „Ultima oră de religie”, „Mamei” etc.

Părintele Vasile este condus pe ultimul drum de enoriaşi joi, 25 noiembrie.

Citeşte şi Preot de 59 de ani, găsit mort într-un canal colector de pe marginea unui drum din Suceava