Preotul din Ditrău nu regretă implicarea în discursul rasist la adresa brutarilor din Sri Lanka: „Îmi asum”

Biro Karoly, preotul din Ditrău care s-a pus în fruntea celor care se opuneau angajării a doi bărbați din Sri Lanka, la o brutărie din comună, se căiește, dar nu pentru poziția avută, ci pentru că n-a ascultat de cuvântul superiorului. Biro susține că a vrut să păstreze pacea în Ditrău.

RomaniaTV.net
02 feb. 2020, 09:07
Preotul din Ditrău nu regretă implicarea în discursul rasist la adresa brutarilor din Sri Lanka: „Îmi asum”

Biro Karoly spune pentru digi24.ro: „Am luat cunoștință de punctul de vedere al Arhiepiscopiei, voi fi tras la răspundere și îmi asum toate faptele pe care le-am făcut în nume personal și nu în numele Arhiepiscopiei. Cu siguranță am greșit, pentru că nu am urmat cuvântul superiorilor mei, am acționat așa cum mi-a dictat conștiința. Mi-ar fi plăcut să păstrăm pacea aici în sat de aceea am acționat așa”.

Karoly spune că nu regretă, dar își asumă ceea ce a făcut.

Conflictul a început după ce aproximativ 200 de localnici din comuna Ditrău, în frunte cu preotul romano-catolic, Bíró Károly, s-au adunat, miercuri, în faţa primăriei, nemulţumiţi că o fabrică de pâine din localitate a angajat doi muncitori din Sri-Lanka. Oamenii susțineau că ă le e teamă ca la ei în comună „să nu vină un val de migranţi”, care să le impună cultura lor şi să le pună în pericol siguranţa.

Proprietarii de locuinţe unde au fost cazaţi cei doi muncitori au primit ameninţări de la localnici, astfel încât patronii fabricii de pâine au decis să îi mute pe aceştia la Gheorgheni.

Sâmbătă a fost organizată o ședință, la care au participat 300 de oameni. Aceștia s-au plâns și de condițiile de lucru din brutărie, dar și pentru faptul că sunt aduși migranți să lucreze la ei în oraș. Patronul brutăriei a anunțat că muncitorii din Sri Lanka vor fi scoși din producție și vor face alte munci, informează sursa citată. 

Citește șiDirectoarea brutăriei din Ditrău: „Localnicii nu vor să accepte ca oameni dintr-o altă cultură să facă pâinea lor”