Presa din străinătate despre evenimentele din România: Pericol de instabilitate politică

Votul privind suspendarea lui Traian Băsescu ţine prima pagină a ziarelor străine. Presa internaţională priveşte spre România cu îngrijorare şi vorbeşte despre pericolele instabilităţii politice.

RomaniaTV.net
06 iul. 2012, 05:38
Presa din străinătate despre evenimentele din România: Pericol de instabilitate politică

Agenţia Focus, care cita AFP, scria vineri că „Germania este îngrijorată de criza politică din România care ia tot mai multă amploare, urmând să culmineze până la sfârşitul zilei cu un vot privind eventuala suspendare a preşedintelui Traian Băsescu”.

Apoi agenţia reproduce o o declaraţie a purtătorului de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel. „Este o evoluţie pe care guvernul (german, n.r.) o urmăreşte cu îngrijorare şi, în mod special, crede cu fermitate că independenţa şi capacitatea Curţii Constituţionale a României de a lua decizii nu ar putea fi puse sub semnul întrebării”, a declarat purtătorul de cuvânt al Cancelariei de la Berlin, la briefing-ul zilnic de presă.

Lupta pentru putere din România a atins punctul culminant după ce premierul a luat măsuri pentru înlăturarea preşedintelui. Asta titrează publicaţia Business Week, în ediţia online. Porivit acestei surse, instabilitatea politică de la Bucureşti a afectat moneda naţională, care atins un minim istoric în tranzacţii.

Site-ul citează şi un analist economic specializat pe Europa Centrală şi de Est care avertizează că tulburările de pe scena politică ar putea avea efecte negative grave.

Acelaşi avertisment vine şi din partea postului de televiziune Euronews. ” Suspendarea face parte dintr-o luptă politică mai amplă care a paralizat deciziile legislative din ţară şi a ridicat semne de întrebare cu privire la capacitatea României de a păstra un pachet financiar în valoare de 5 miliarde de euro, contractat cu Fondul Monetar Internaţional. „

Cotidianul The Irish Times scrie despre îngrijorarea occidentului în faţa crizei politice din ţara noastră. Conform publicaţiei, Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii se tem că democraţia din România este în pericol.

Aceleaşi mesaj este exprimat şi de agenţia France Presse. Acesta citează mai multe ONG-uri care ar fi denunţat un atac la adresa instiuţiilor democratice din ţară.

Criza politică de la Bucureşti este tratată pe larg şi de agenţia Reuters. Potrivit acesteia, Traian Băsescu a criticat guvernul şi l-a acuzat că înceracă să pună mâna pe cât mai multă putere.