Presa internaţională, despre cazul Ditrău: „Angajarea a doi străini şochează”

Cazul celor doi bărbați din Sri Lanka alungaţi de localnici din Ditrău a ajuns în presa internaţională. Unele dintre cele mai mari publicaţii străine au abordat modul în care cei brutarii au fost tratați, scriind despre rasismul prezent în comunitatea maghiară din Harghita. 

RomaniaTV.net
04 feb. 2020, 08:47
Presa internaţională, despre cazul Ditrău: „Angajarea a doi străini şochează”

Sub titlul „Angajarea a doi străini şochează”, ziarul elvețian Le Matin tratează subiectul Ditrău cu seriozitate, notând despre protestele celor din comună împotriva angajării celor doi sri-lankezi în fabrica de pâine.

Publicaţia elveţiană mai scrie că localnicii au fost conduși de preotul catolic și că aceștia s-au declarat împotriva primirii de străini într-o localitate locuită de o populație de limbă și cultură maghiară, potrivit Libertatea.ro. 

Citeşte şi: Ştefan Mandache, despre costurile angajării unui străin în România: „E mai ieftin cu muncitori autohtoni”

Şi island.lk, o publicație sri-lankeză online, noteză că cei doi brutari şi-au pierdut jobul la brutăria din Ditrău „din cauza presiunii localnicilor”. De asemenea,  publicația menționează că antreprenorul Ștefan Mandachi şi-a exprimat intenţia de a-i angaja pe cei doi imigranţi într-unul dintre restaurantele lui.

O surpriză în abordarea subiectului vine din partea partea publicației maghiare hungarianspectrum.org, care abordează subiectul Ditru atingând și problema rasismului, menționând și câteva opinii ale unor politicieni maghiari, ca Marko Bela şi Eckstein Kovacs Peter.

Scandalul de la Ditrău a izbucnit în urmă cu câteva zile, când localnicii, în frunte cu preotul din sat, s-au adunat în fața primăriei și au spus că nu vor migranți în satul lor după ce la brutăria din localitate au fost angajați doi bărbați din Sri Lanka.