Ditrău, cazul de ură rasială care a şocat România! Cum s-a ajuns ca minoritarii maghiari să-i alunge pe cei doi brutari din Sri Lanka

Cazul de la Ditrău a ajuns unul dintre cele mai importante subiecte din presa românească, fiind unul dezbătut atât de politicieni, cât şi de cetăţeni.

RomaniaTV.net
02 feb. 2020, 18:34

Scandalul a izbucnit în urmă cu câteva zile, când localnicii, în frunte cu preotul din sat, s-au adunat în fața primăriei și au spus că nu vor migranți în satul lor după ce la brutăria din localitate au fost angajați doi bărbați din Sri Lanka.

Localnicii s-au temut că brutarii din Sri Lanka vor aduce şi alţi muncitori străini, ceea ce va însemna un pericol pentru membrii comunităţii.

Pe reţelele de socializare a fost creat și un grup, care numără 2.500 de persoane, unde au apărut postări pline de ură la adresa muncitorilor şi a proprietarului brutăriei, unele chiar incitând la violenţă. Aceștia au creat și un grup Facebook, intitulat „Vrem Ditrău fără migranți”, cu postări dure împotriva noilor veniți, dar și a patronului brutăriei, Csaba Kollo.

Ura viscerală arătată de comunitatea maghiară faţă de cei doi imgranţi

Astfel, cei doi brutari s-au vazut nevoiţi să înfrunte ura unei mici comunităţi care s-a dovedit mult mai mare decât şi-ar fi imaginat oricine din ţara noastră.

Dar conflictul nu s-a oprit aici. Aproximativ 300 de persoane s-au adunat, sâmbătă, la Casa de Cultură din Ditrău, pentru a discuta nemulţumirile legate de prezenţa în localitate a celor doi muncitori sri-lankezi. 

Citeşte şi: Cazul DITRĂU. Adunare Generală pentru expluzarea brutarilor din Sri Lanka. 

Primarul localităţii, Puskás Elemér, care a început şedinţa cu ochii în lacrimi, a declarat că urmează să se redacteze o petiţie cu solicitările oamenilor la adresa patronului firmei.
 
„În primul rând, sunt bucuros că oamenii s-au liniştit, a ieşit din ei tot ceea ce au vrut să spună către firmă şi aşa ne-am înţeles că luni, cu nişte participanţi, vom face o petiţie către firmă cu cerinţele, pe care le vom preda eu ca mediator şi sperăm că se va rezolva această situaţie”, a spus Puskás Elemér, după dezbateri.

Situaţia nu s-a rezolvat, însă. Ba mai mult, cei care au închiriat în Ditrău locuințe pentru brutarii din Sri Lanka au fost amenințați de vecini și i-au dat afară.

Cei doi brutari din Sri Lanka au fost mutați la gazdă în satul vecin dar și gazdele de aici au fost amenințate așa că au fost mutați în a treia localitate, mai îndepărtată.

După presiunea oamenilor din comunitate, proprietarul s-a oferit să îi scoată pe cei doi muncitori străini din procesul de producție și să îi pună să lucreze în altă parte. Acesta s-a răzgândit ulterior, spunînd că a fost vorba de o neînțelegere.

„Trebuie să o clarificăm. Noi am scris scrisoarea noastră (comunicat de presă) numai în ungurește, nu am mai apucat să o scriem și în românește. Asta a fost o greșeală mare, după cum vedem acum”, a spus patronul brutăriei.

Citeşte şi: Directoarea brutăriei din Ditrău: „Localnicii nu vor să accepte ca oameni dintr-o altă cultură să facă pâinea lor”

Firma, contactată de consulul onorific al Republicii Sri Lanka

Aceasta  și-a exprimat îngrijorarea faţă de situaţie şi a solicitat să se facă demersuri pentru ca cei doi angajaţi să fie în siguranţă.
 
„Consulul onorific ne-a contactat telefonic. Sunt foarte îngrijoraţi de situaţia angajaţilor noştri şi ne-a spus că avem o zi la dispoziţie ca să îi mutăm din Lăzarea, în siguranţă, în Gheorgheni. Astăzi sunt deja mutaţi în Gheorgheni, sunt în siguranţă şi sunt foarte bucuroşi”, a precizat Kollo Katalin.
 
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita a deschis un dosar penal in rem în cazul scandalului de la Ditrău.

„Încă din zilele trecute, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita a fost înregistrat un dosar de cercetare penală faţă de infracţiunea de incitare la ură sau discriminare, în ideea în care trebuie să lămurim mai întâi ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat şi să identificăm eventualele persoane care se fac vinovate de săvârşirea acestei fapte. Deocamdată infracţiunea este cercetată in rem, aşa a fost înregistrată, urmând ca aceasta să aibă, e posibil, (…) un suspect, doi, zece sau chiar mai mulţi sau poate niciunul. Important este să clarificăm toate cauzele, toate împrejurările, toate detaliile şi toate aspectele legate de acest caz”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, inspectorul Gheorghe Filip.
 
Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a luat decizia să se autosesizeze. 

„În urma declarației patronului brutăriei, cum că va retrage cei doi brutari din Sri Lanka de pe linia de producție, pentru liniștea localnicilor, voi propune luni dimineață Consiliului să demarăm procedura de autosesizare pentru posibile fapte de discriminare”, a declarat președintele CNCD, Asztalos Csaba.

Între timp, localnicii din Ditrău nu mai cumpără deloc pâinea produsă de fabrica din localitate, chiar dacă recunosc că e cea mai bună, fapt care a dus la scăderea profitului firmei cu 30%.

Pe de altă parte, cei care vorbeau, în urmă cu câteva zile de pericolul venirii migranţilor, acum nu mai fac declaraţii în faţa presei şi sunt nemulţumiţi că imaginea satului a fost distrusă.

„Muncitorii din Nepal ar putea aduce coronavirusul”

La şedinţa care a avut loc sâmbătă în comunitatea maghiară din Ditrău, mulţi dintre localnici au avut o atitudine neschimbată faţă de cei doi brutari imigranţi. 

„Să presupunem că şi alţi întreprinzători vor aduce câte şase muncitori la noi în sat, pentru câţiva ani. Trec doi ani, vor cere să se stabilească aici şi o să-şi aducă familiile şi după ce ce trec patru-cinci ani ne trezim că un sfert din casele din Ditrău sunt locuite de oameni de culoare. De asta ne temem noi, nu doar de cei doi sri-lankezi, ci de consecinţe, trebuie sa ne gândim bine la consecinţe că nu este vorba doar de ziua de mâine sau poimâine, este vorba de viitorul nostru, viitorul copiilor şi a nepoţilor noştri”, a spus o femeie.

Un tânăr a susţinut că nu are o problemă cu cei doi sri-lankezi, ci că va fi o problemă „dacă vor mai veni alţi 100 de oameni”, iar un domn a spus: „Nu avem nevoie sa vină străini de la cinci mii de kilometri, că să ne înveţe cum să facem o pâine”.

Un alt posibil pericol semnalat de o femeie în vârstă, care spune că a lucrat peste 30 ani în microbiologie, este cel legat de faptul că în sat ar putea fi adus coronavirusul de către muncitorii din Nepal, care ar urma să fie angajaţi la brutărie.

„Vreau să atrag atenţia asupra pericolului răspândirii virusului, pentru că toţi oamenii vin acasă de unde este focarul virusului. Şi el (patronal fabricii – n.r.) aduce din Nepal, acum, cinci muncitori, de unde e focarul. A scris şi Wikipedia că China are graniţă comună cu Nepalul şi acolo au fost doi morţi deja. Numai un singur om să aducă virusul, că eu am lucrat în microbiologie şi ştiu ce înseamnă, un singur om să fie bolnav, duce pâinea peste tot în ţară, este un pericol foarte mare”, a spus femeia.

Citeşte şi: Polițiștii din Harghita au deschis dosar penal in rem în cazul situației din Ditrău

Mai mulţi politicieni au comentat pe marginea cazului din Ditrău

Se pare ca una dintre cauzele principale ale acestei situatii este propaganda din Ungaria pe care etnicii maghiari din Harghita o consuma in schimbul presei din Romania iar asta i-a facut sa aiba o atitudine radicalizata.

„E un caz care, să ştiţi, e mult mai periculos decât pare şi pentru care, noi, europarlamentarii, va trebui să dăm explicaţii şi o să o facem începând de mâine. Şi în curând va da şi Guvernul explicaţii, să ştiţi, pentru că situaţia e mult mai gravă decât vă puteţi închipui. E un caz care părea nevinovat, care a trecut cumva sub situaţia Brexitului – unde trebuie să avem grijă de 800.000 de români şi e o situaţie serioasă -, dar care ne va plasa, deja ne-a plasat, pe prima pagină a ziarelor. Iar încă televiziunile mari nu ne-au luat. Cu coronavirusul şi cu Brexitul au fost uşor ocupate”, a spus europarlamentarul Rareş Bogdan.

El a acuzat partidul Fidesz din Ungaria pentru faptul că a promovat o retorică a urii şi a menţionat că oamenii din Ditrău se informează mai ales de la televiziuni precum Hir Tv sau Duna Tv.

Citeşte şi: Rareş Bogdan, despre cazul Ditrău:”Ne va pune într-o poziţie extrem de complicată la nivel european”

Cristian Tudor Popescu a comentat la Digi24 revolta din comuna harghiteană Ditrău.

 „Nu le e frică că schimbă cultura, poate cultura de microbi. Se tem că ne aduc boli. În niciun caz cuvântul „cultură” nu se referă la ceea ce de obicei înțelegem. „Cultură” se referă la violarea femeilor, de pildă. Asta e ideea, că ăia vin cu asta. „Cultură” înseamnă obiceiuri de care trebuie să ne păzim femeile și copiii, aia e „cultură” în capul respectivului care de altfel nici nu vorbea românește, ci ungurește”, a comentat Cristian Tudor Popescu, la Digi24.ro.

Jurnalistul a spus că atitudinea locuitorilor este „esența orbanismului”, cu referirea la politica anti-imigrație a guvernului ungar condus de Viktor Orban.

„A mai vorbit un ins înainte. Ăsta vorbea un soi de românească de grohotiș. Nu vorbea ungurește, ci o româneasă de grohotiș, de genul: „aceștia oameni de pâine facă nu vrem din mâna lor”. „Facă nu vrem din mâna lor”, așa vorbea. Deci doar constat că înșii care au dorit expulzarea neîntârziată a acestor muncitori care își văd de treaba lor, care muncesc, după cum spun patronii, foarte bine și care au venit să muncească pentru că nu au vrut maghiarii, românii din zonă să muncească acolo. Oamenii ăștia nu au venit de plăcere aici. Au venit pentru că sunt foarte săraci și pentru că salariul de aici e foarte mare pentru ei.

Citeşte şi CTP, despre revolta de la Ditrău: Aici este vorba de o propagandă, „în afară de maghiari, restul nu prea sunt oameni”

Marko Bela spune că întreaga comunitate maghiară este responsabilă pentru că a ajuns să primească lecții de toleranță de la televiziunile de știri românești, în mod justificat. 

”Se pare că totuși, încet, încet vocile raționale câștigă teren în acest caz al brutarilor din Ditrău. Dar să așteptăm finalul! Sunt sigur însă, că dacă pozițiile U.D.M.R. și ale bisericii romano-catolice ar fi apărut ceva mai repede, nu trebuia să asistăm, la inconfundabila satisfacție prin care să ni se dea lecții de toleranță la televiziunile de știri românești. Permiteți-mi să adaug: de această dată, din păcate, justificat.

Deoarece tocmai am picat testul. Formulez la plural, persoana întâi, pentru că este adevărat că, majoritatea dintre noi nu suntem de acord cu astfel de campanii de ură, dar totuși suntem cu toții responsabili. Suntem responsabili atunci când în Ardeal nu este nicăieri în zare un imigrant rătăcit, dar permitem ca opinia publică să fie timorată zi și noapte cu acest subiect, în primul din Ungaria, și nu încercăm să convingem propria noastră comunitate, că totul este doar un SF politic”, a scris Bela, potrivit HotNews.ro.

Marko Bela a mai spus că „suntem responsabili, pentru că cerem toleranță pentru noi dar îngăduim intoleranța comunității noastre”.

Citeşte aici Ku Klux Klanul din Ditrău l-a şocat până şi pe Marko Bela: „Am picat testul”

Era o chestiune de timp până naţionalismul avea să lovească România

Într-o lume a englezilor care au votat Brexitul de teama imigranților care vin să le ia joburile și să trăiască în țara lor petru ajutoare sociale plătite de ei și a unui Trump care vrea să facă un zid din granița cu Mexicul și pune doar America pe primul loc, era o chestiune de timp până fulgerul naționalismului avea să lovească și în România.

Faptul că s-a întâmplat la Ditrău, o comună din Harghita nu ar trebui să ne mire pentru că cel mai probabil sunt zeci de mii, dacă nu sute de mii de români care le dau dreptate localnicilor din Ditrău și probabil și ei i-ar fi alungat pe cei doi brutari din Srilanka dacă s-ar fi întâmplat să ajungă în comuna sau satul lor.

Globalizarea se întâmplă prea repede pentru ritmul în care România evoluează spre o țară modernă și civilizată, aliniată la valorile Europei de Vest.

Cât de pregătită este România rurală, cea mai puțin educată, pentru viitorul care se apropie cu o viteză amețitoare? 

După ce localnicii comunei Ditrău au ieșit în stradă cu sutele, au ținut rugăciuni și s-au temut că srilankezii pot să le aducă coronavirusul la poartă rămâne totuși o întrebare pe care puțini dintre noi și-au pus-o.
 
Cât de pregătită este România rurală, cea mai puțin educată, pentru viitorul care se apropie cu o viteză amețitoare? Dacă în locul celor doi brutari din Sri Lanka ar fi fost 2 roboți care preparau aluatul și-l băgau la cuptor? Dacă în locul celor doi brutari din Sri Lanka ar fi venit un milionar în dolari din Africa și ar fi dorit să deschidă o fabrică în comuna lor și ei l-ar fi alungat din aceleași motive rasiale?
 
Inechitatea la nivel global este mai mare ca niciodată iar toate studiile arată că țările mici și subdezvoltate vor continua să rămână așa în timp ce marile puteri globale vor deveni și mai puternice. România care se teme de 2 brutari care frământă pâinea cu mâini de altă culoare decât a lor este o țară blocată în trecut și are slabe șanse să se adapteze la o economie a viitorului. 
 
Lipsa de educație și înțelegere a lumii i-a făcut pe sătenii din Ditrău să ajungă subiect de știre în toată mass media din România, dar cazul lor cel mai probabil nu este deloc unul izolat.