Preşedinta Coreei de Sud, suspectată de implicare în acte de corupţie, confirmă Procuratura

O echipă specială a procuraturii sud-coreene a confirmat luni, la finalul unei anchete de 70 de zile, că președinta țării, Park Geun-hye, este suspectă de implicare în acte de corupție, trafic de influență și abuz de putere, împreună cu mai multe persoane din anturajul său, informează Yonhap. Avocatul șefei statului Yoo Yeong-ha a dezmințit prompt aceste acuzații, calificând concluziile anchetei drept "ficțiune absurdă, departe de adevăr", potrivit unui comunicat citat de Reuters.

06 mart. 2017, 08:52
Preşedinta Coreei de Sud, suspectată de implicare în acte de corupţie, confirmă Procuratura

Echipa de anchetă a confirmat astfel, între altele, suspiciunile că Park Geun-hye a complotat cu vechea sa prietenă Choi Soon-sil pentru a primi mită de la moștenitorul imperiului Samsung, Lee Jae-Yong, în schimbul favorizării unor afaceri. Procurorii au stabilit totodată conexiuni între președinta țării și „lista neagră” alcătuită în mai 2015 de asistenții săi cu numele a 9473 de personalități culturale de orientare liberală și critice la adresa administrației sale.

Anchetatorii mai susțin că Park și Choi au comunicat între ele de 573 de ori, între aprilie și octombrie anul trecut, la telefoane înregistrate pe numele altor persoane. Un consilier al președintei, Lee Young-seon, a fost inculpat pentru deschiderea ilegală de conturi telefonice pentru șefa statului și alți oficiali, dar este acuzat și că a ajutat-o pe Park să primească tratamente medicale neautorizate din partea unor practicanți fără certificare. Un medic apropiat al lui Choi, Kim Young-Jae, i-a făcut lui Park injecții cu Botox de cinci ori, în perioada mai 2014 — iulie 2016, fără ca acestea să fie înregistrate oficial, au mai constatat procurorii.

Șeful echipei de anchetă Park Young-soo a precizat că, potrivit investigațiilor acesteia, familia lui Choi dispune de o avere de circa 273 de miliarde de woni (236 milioane dolari), din care 22,8 milioane de woni i-ar aparține chiar prietenei președintei, dar nu s-au găsit dovezi că această avere a fost acumulată în mod ilegal. Totuși, procurorii au solicitat unui tribunal local să confiște o sumă de circa 7,7 miliarde de woni pe care Choi i-ar fi obținut ilegal de la Samsung.

„Ancheta s-a încheiat după ce a realizat doar jumătate din ce se aștepta din cauza perioadei limitate și a atitudinii necooperante a celor supuși investigațiilor”, a menționat Park Young-soo.

Echipa sa nu a reușit totuși să o interogheze pe Park Geun-hye, care continuă să se bucure de imunitate.

Atât Park Geun-hye, cât și Choi Soon-sil și Lee Jae-Yong au respins acuzațiile care li se aduc, iar luni conglomeratul Samsung a reiterat că nu a dat mită și nu a încercat să obțină privilegii ilegale. Ancheta procuraturii sud-coreene în legătură cu aceste acuzații va continua.

Choi Soon-Sil, arestată la începutul lunii noiembrie pentru abuz de putere și extorcare, este acuzată că s-a folosit de relațiile de prietenie cu președinta pentru a cere fonduri de la marile companii din țară. Park Geun-Hye este acuzată de ‘complicitate’ la faptele ilegale ale prietenei sale, precum și pentru că a lăsat-o să se amestece în afacerile statului. În virtutea unei moțiuni adoptate de parlamentul sud-coreean pe 9 decembrie 2016, șefa statului a fost suspendată, iar Curtea Constituțională are la dispoziție 180 de zile pentru a se pronunța în acest caz. Dacă procedura de destituire va fi confirmată de Curtea Constituțională, atunci în termen de 60 de zile trebuie să fie organizate alegeri prezidențiale anticipate. Alegerile prezidențiale la termen sunt prevăzute pentru 20 decembrie 2017.

În Coreea de Sud, președintele în exercițiu nu poate face obiectul unei anchete penale, cu excepția cazurilor de trădare și insurecție. Șeful statului nu mai este însă protejat de imunitate după încheierea mandatului.