Preşedintele a semnat DECRETUL privind consolidarea SECURITĂŢII NAŢIONALE

Preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a semnat marţi decretul privind măsurile de consolidare a securităţii naţionale, măsuri destinate să conducă la creşterea 'eforturilor de stabilizare a situaţiei în ţară şi să împiedice desfăşurarea de către Federaţia Rusă a unor acţiuni cu caracter subversiv pe teritoriul ucrainean', relatează Interfax-Ukraina.

RomaniaTV.net
06 mai 2014, 11:12
Preşedintele a semnat DECRETUL privind consolidarea SECURITĂŢII NAŢIONALE

Prin semnarea acestui decret, preşedintele interimar ucrainean Olekssandr Turcinov a dat undă verde transpunerii în practică a deciziei Consiliului pentru securitate naţională şi apărare din data de 5 mai cu privire la mobilizarea parţială şi la măsuri de sprijin material pentru persoanele încorporate în forţele armatei ucrainene, precum şi în alte formaţiuni militare pe timp de pace.

Conform prevederilor acestui document, Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) i se ordonă să adopte măsuri suplimentare pentru a preveni scurgerea de informaţii cu privire la pregătirea şi la efectuarea acţiunilor forţelor armate regulate şi altor formaţiuni militare.

În acelaşi timp, Turcinov a numit marţi prin decret prezidenţial un nou comandant al armatei terestre, în persoana generalului Anatoli Puşniakov.

Puşniakov provine din regiunea Odesa şi a absolvit Şcoala militară de tancuri din Harkov şi Academia militară. În epocă a participat la războiul din Afganistan. Schimbarea comandantului armatei terestre intervine chiar în plină luptă dintre Kiev şi militanţii proruşi din sud-estul ţării, care pledează pentru federalizare.

În şedinţa sa de marţi, Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean) a conferit tuturor participanţilor la operaţiunea antiteroristă din estul ţării statut de combatanţi. Moscova a denunţat această operaţiune ca pe un ‘raid de represalii’ şi strânge probe privind încălcarea drepturilor omului în cadrul acestei operaţiuni pentru a depune plângere la Curtea Penală de la Haga împotriva autorităţilor ucrainene, după cum a relatat marţi RIA Novosti.