Preşedintele RECUNOAŞTE: Mulţi locuitori din estul Ucrainei SPRIJINĂ MILIŢIILE proruse

Mulţi locuitori din partea de Est a Ucrainei acordă sprijin miliţiilor proruse, care pledează pentru federalizarea ţării, aspect ce "complică în mod semnificativ desfăşurarea operaţiunii speciale", a admis duminică seara, într-o declaraţie acordată postului de televiziune ucrainean Kanal5, preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, citat de agenţia rusă de presă (oficială) ITAR-TASS, scrie Agerpres.

RomaniaTV.net
05 mai 2014, 07:42
Preşedintele RECUNOAŞTE: Mulţi locuitori din estul Ucrainei SPRIJINĂ MILIŢIILE proruse

„Să vorbim acum sincer, locuitorii din aceste regiuni îi susţin” pe simpatizanţii federalizării, a afirmat Turcinov, care a fost criticat de unii dintre aliaţii săi de la guvernare pentru lentoarea cu care se desfăşoară „operaţiunea antiteroristă” din sud-estul ţării.

„Pe alocuri şi forţele de ordine simpatizează cu insurgenţii”, a mai spus preşedintele interimar ucrainean, menţionând, în special, reprezentanţi ai trupelor antirevoltă Berkut, care au fost desfiinţate, însă o parte a angajaţilor săi a trecut în subordinea actualului Minister de Interne şi „nu îşi îndeplinesc sarcinile” .

Cu toate acestea, „operaţiunea antiteroristă în sud-estul Ucrainei va continua şi va da rezultate”, a declarat Turcinov, în interviul pentru Kanal5, indicând că pentru a împiedica extinderea tendinţelor separatiste în alte regiuni ale ţării, Ministerul ucrainean de Interne a început crearea de unităţi speciale, iar la ora actuală activează deja şapte astfel de batalioane, potrivit Agerpres.

În dimineaţa zilei de 2 mai, armata ucraineană a început o ofensivă asupra oraşului Slaviansk, fief al militanţilor proruşi din estul Ucrainei, cu utilizarea aviaţiei militare şi tancurilor. Au fost raportate victime de ambele părţi, dar cifrele diferă de la o sursă la alta şi nu există posibilitatea verificării lor.

Moscova a calificat ofensiva Kievului drept o „acţiune punitivă” , care distruge şi ultima speranţă pentru aplicarea acordurilor de la Geneva.

La sfârşitul aprilie, Oleksandr Turcinov a recunoscut că forţele de ordine, subordonate Kievului, nu sunt în măsură să preia controlul asupra situaţiei din regiunile Doneţk şi Lugansk, două din cele mai importante din estul Ucrainei.

După ce duminică autorităţile ucrainene raportaseră că au preluat, la sfârşitul săptămânii trecute, pas cu pas, o serie de clădiri oficiale ce erau controlate de miliţiile proruse, luni acestea din urmă au raportat că toate obiectivele au fost recâştigate.

Citeşte şi Decret prezidenţial: Ucraina reintroduce SERVICIUL MILITAR OBLIGATORIU

Forţele de „autoapărare” controlează toate obiectivele importante la Slaviansk, Kramatorsk şi Gruşkovka, a declarat pentru ITAR-TASS un purtător de cuvânt al autoproclamatei Republici populare Doneţk, Aleksandr Malţev.

Luni, în apropiere de Kramatorsk – important centru industrial din regiunea Doneţk (est) – au fost văzute lansatoare de rachete Grad, ale armatei ucrainene, în timp ce o coloană din 30 de camioane de soldaţi ai Ministerului ucrainean de Interne se îndrepta spre oraş, după cum a relatat Ria Novosti.AGERPRES/(AS – autor: Lilia Traci, editor: Mariana Ionescu)