Preşedintele american se DOTEAZĂ cu ŞASE ELICOPTERE noi, ultraperformante

Pentagonul a atribuit miercuri un contract de 1,2 miliarde de dolari constructorului aeronautic american Sikorsky pentru a pune la punct şi a produce şase elicoptere care să-l transporte pe preşedintele SUA începând din 2020.

RomaniaTV.net
08 mai 2014, 05:58
Preşedintele american se DOTEAZĂ cu ŞASE ELICOPTERE noi, ultraperformante

Flota actuală de 19 elicoptere prezidenţiale, botezate ‘Marine One’ atunci când preşedintele se află la bord, este depăşită din punct de vedere tehnic: concepţia unei părţi din aparatele VH-3D datează din anii 1960, iar altele – derivate din faimosul Blackhawk – sunt în serviciu din 1988.

Aparatele – vopsite în culori verde-olive şi alb – sunt echipate cu multiple sisteme pentru a bruia şi deturna rachete, fiind dotate şi cu puternice sisteme de comunicaţii criptate.

Complexitatea operaţiunilor pentru a integra aceste exigenţe în orice nou elicopter constituie o problemă dificilă de peste 10 ani pentru Pentagon, care a lansat programul de înlocuire a aparatelor, numit VXX, în aprilie 2002.

În faţa dificultăţilor tehnice, inflaţiei bugetelor şi exigenţelor Secret Service responsabil de protecţia preşedintelui, echipe formate din Northrop-Grumman-AugustaWestland, pe de o parte, şi Bell-Boeing, pe de altă parte, au abandonat proiectul.

Sikorsky a primit contractul miercuri, pentru finalizarea şi fabricarea a şase aparate, derivate din modelul său S-92, cu un sistem de antrenament şi de întreţinere, pentru suma de 1,245 miliard de dolari.

S-92 este un elicopter aflat în serviciu din 1994 şi este capabil să transporte 22 de persoane în versiunea sa militară. În total, flota noilor elicoptere ar urma să ajungă în 2023 la 21 de aparare.