Preşedintele american semnează personal condamnările la moarte ale teroriştilor Al-Qaida

Preşedintele american Barack Obama a supervizat personal o procedură ultrasecretă menită să determine care anume presupuşi membri Al-Qaida trebuie introduşi pe o listă cu persoane care urmează să fie eliminate.

RomaniaTV.net
29 mai 2012, 14:32
Preşedintele american semnează personal condamnările la moarte ale teroriştilor Al-Qaida

Administraţia americană a stabilit această listă în cadrul războiului purtat prin atacuri cu avioane fără pilot împotriva reţelei teroriste Al-Qaida şi filialelor acesteia din Pakistan şi Yemen, scrie cotidianul New York Times, care citează oficialităţi de rang înalt şi foşti consilieri.

„El (Obama) este hotărât să ia deciziile asupra amplorii şi razei acestor operaţiuni”, a declarat pentru NYT,  Thomas Donilon, consilier în domeniul securităţii naţionale. „El crede că răspunde pentru poziţia Statelor Unite în lume”, a adăugat consilierul.

Aproximativ 100 de oficialităţi din domeniul luptei împotriva terorismului au examinat cu atenţie unele dintre  biografiile presupuşilor terorişti, înainte de a propune introducerea pe această listă a unor suspecţi care acţionează în Yemen şi Somalia. CIA face acelaşi lucru, pentru suspecţii din Pakistan.

Numele i-au fost comunicate ulterior lui Barack Obama, care autorizează fiecare lovitură în Yemen şi Somalia, dar şi anumite operaţiuni sensibile în Pakistan.

Preşedintele Obama trebuie să aprobe personal „execuţiile” unor suspecţi, ca imamul Al-Qaida Anwar al-Awlaqi – un cetăţean american -, ucis anul trecut într-o lovitură cu un avion fără pilot în Yemen.

Fostul şef de cabinet de la Casa Albă, William Daley,  a afirmat că anumite oficialităţi şi-au exprimat scepticismul cu privire la eficienţa acestei aăa-numite „kill list”. „Un bărbat este ucis, iar şoferul său, care era numărul 21, devine numărul 20?”, a explicat Daley. „După un anumit moment, este vorba numai despre umplerea listei cu cifre”, a adăugat  el.