Preşedintele ANI cere sancţiuni mai clare pentru aleşii aflaţi în conflict de interese

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu, a declarat miercuri că în cazul parlamentarilor şi aleşilor locali aflaţi în conflict de interese nu există sancţiune de revocare din funcţie, iar acest lucru trebuie corectat rapid, informează agenţia Agerpres.

RomaniaTV.net
19 sept. 2012, 15:36
Preşedintele ANI cere sancţiuni mai clare pentru aleşii aflaţi în conflict de interese

„Am discutat cu parlamentarii despre problematica referitoare la conflictul de interese şi al incompatibilităţilor. E o situaţie concretă, în cazul unui conflict de interese rămas definitiv nu există sancţiune de revocare din funcţie prevăzută de lege, iar acest lucru trebuie corectat rapid. Din punctul nostru de vedere au fost identificate multe probleme în cadrul legislaţiei privind conflictul de interese care şi-a atins limita. Ştiţi foarte bine ce se întâmplă în cadrul comunităţilor locale, ştiţi foarte bine ce se întâmplă în cazul fondurilor europene, unde programele sunt blocate din cauza acestui fenomen, e un fenomen de masă care trebuie rapid corectat legislativ pentru că altă soluţie nu există”, a afirmat Georgescu, la Palatul Parlamentului, după întâlnirea cu membrii Biroului permanent şi ai Comisiei juridice de la Camera Deputaţilor.

El a adăugat că s-a stabilit formarea unui grup de lucru la nivel de subcomisie la Camera Deputaţilor care, împreună cu Ministerul Justiţiei şi cu organizaţii neguvernamentale cu expertiză în acest fenomen, vor corecta legislaţia din domeniu.

Georgescu a mai menţionat că pe lângă conflictul de interese la nivel parlamentar există sute de alte situaţii de acest fel la nivel naţional, în cazul aleşilor locali, în cadrul contractelor publice cu fonduri europene.

„Nu trebuie să ne raportăm strict la membrii ai Parlamentului, lucrurile trebuie corectate în această lumină şi foarte repede pentru că următorul raport intermediar bate la uşă şi problemele trebuie remediate”, a mai arătat preşedintele ANI.