Preşedintele Asociaţiei Părinţilor, despre OUG privind majorări salariale în Educaţie: Se pare că nu se vrea dialog. Sindicatele anunţă protest cu 20.000 de oameni

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", Marius Nistor, a declarat că angajaţii din sistemul de învăţământ vor continua greva şi nu renunţă nici la protestul anunţat pentru marţi, la Bucureşti, acţiune la care se anunţă participarea a 20.000 de oameni.

28 mai 2023, 14:01
Preşedintele Asociaţiei Părinţilor, despre OUG privind majorări salariale în Educaţie: Se pare că nu se vrea dialog. Sindicatele anunţă protest cu 20.000 de oameni

Preşedinte Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi Învăţământ Preuniversitar (FNAP-IP) Iulian Cristache a precizat, referitor la anunţul purtătorului de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru privind ordonanţa de urgenţă pregătită de Executiv care prevede majorări salariale ale pentru personalul didactic, didactic auxiliar şi nedidactic, că astfel de „daruri” mai mult agită lucrurile înaintea unei noi întâlniri cu sindicatele din Educaţie. El a mai spus că nu este dorit dialogul de către Guvern. „Stopaţi jocul ăsta de şah, devine periculos!”, a mai spus Cristache.

„Nu înţeleg modul de comunicare al Guvernului. Sunt convins că domnul Cărbunaru nu iese de bună voie să declare ce doreşte domnia sa. De cine este împins? De PNL, de PSD? Dacă ar fi de amândouă, la pachet, este grav, înseamnă că sunt şanse mici să vorbim de o înţelegere rapidă. Cum să faci astfel de «daruri», care mai mult agită, înaintea unei noi întâlniri?”, a scris Iulian Cristache, duminică pe Facebook.

 

El a adăugat că pare că Guvernul nu doreşte un dialog. „Adevărat că şi sindicatele şi-au schimbat cererea, de la 15% la 25%, dar se pot găsi soluţii la jumătate. Practic, vorbim de acoperirea inflaţiei, nu de altceva. Stopaţi jocul ăsta de şah, devine periculos!”, a completat Cristache.

El a mai declarat, duminică la Digi 24, că declaraţia de la Guvern a lui Dan Cărbunaru vine „fix ca nuca în perete”.

Grevă profesori. Guvernul face un nou apel către profesori, dar vine cu aceeaşi ofertă financiară. Luni ar trebui să înceapă înscrierea la Bac 2023, dar sindicatele continuă protestele

Majorări salariale în Educaţie cu bani europeni

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru a anunţat duminică faptul că Guvernul a pregătit o ordonanţă de urgenţă care va asigura majorări salariale pentru personal didactic, didactic auxiliar şi nedidactic. Declaraţiile au loc în condiţiile în care sindicaliştii din educaţie afirmă că nici până la această oră nu au primit invitaţii pentru o nouă rundă de negocieri cu reprezentanţii Executivului.

De asemenea, luni ar urma să înceapă înscrierile pentru examenul de Bacalaureat. „Este un efort bugetar care depăşeşte suma de 700 milioane lei, cu resurse europene, 410 milioane lei bani europeni din Programul Educaţie şi Ocupare pentru perioada din exerciţiul financiar 2021-2027, respectiv 313 milioane lei din bugetul naţional”, a adăugat Cărbunaru.

Ministrul Muncii: „Nu suntem la piaţă. Profesorii au ajuns la salariile maxime”. Sindicaliştii îi cer demisia lui Marius Budăi

Pe de altă parte, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat pentru News.ro, că angajaţii din sistemul de învăţământ vor continua greva şi nu renunţă nici la protestul anunţat pentru marţi, la Bucureşti, acţiune la care se anunţă participarea a 20.000 de oameni.

Acesta reclamă că Guvernul a modificat prin OU, la finalul săptămânii, Legea Dialogului Social, pentru a exercita „presiuni” asupra greviştilor. Întrebat dacă, în acest context, se conturează scenariul amânării examenelor naţionale, Marius Nistor a răspuns: „Este posibil orice atâta vreme cât avem un astfel de comportament din partea Guvernului”.