Preşedintele Băncii Vaticanului a demisionat

Preşedintele Institutului pentru lucrări religioase (IOR), cunoscută ca Banca Vaticanului, Ettore Gotti Tedeschi, şi-a prezentat demisia, a anunţat joi seara Vaticanul într-un comunicat citat de AFP.

RomaniaTV.net
24 mai 2012, 18:54
Preşedintele Băncii Vaticanului a demisionat

Consiliul de administraţie al băncii ‘a adoptat în unanimitate un vot de neîncredere în preşedinte’ căruia i s-a solicitat să-şi depună mandatul, se precizează într-un comunicat citat de Agerpres.

În pofida eforturilor sale de creştere a transparenţei, IOR a fost criticată în ultima vreme de media italiene.

Vinerea trecută, presa italiană a dezvăluit noi documente confidenţiale ale Sfântului Scaun, la trei săptămâni după ce Papa Benedict al XVI-lea a înfiinţat o comisie de anchetă pentru a face lumină în legătură cu originea scurgerii repetate de documente ale Vaticanului

La finele lui aprilie, Papa Benedict al XVI-lea l-a numit pe cardinalul spaniol Julián Herranz, fost preşedinte al Consiliului Pontifical pentru Texte Legislative, în fruntea comisiei care va investiga modul în care presa italiană a intrat în posesia unor informaţii secrete ale Vaticanului.

Astfel, recent, postul de televiziune La Sette a publicat scrisori trimise Papei Benedict al XVI-lea de actualul nunţiu (ambasador) în SUA şi fost secretar general al Guvernoratului Cetăţii Vaticanului, Carlo Vigano, în care denunţă ‘corupţia, lentoarea şi proasta gestiune’ din administraţia Sfântului Scaun. Într-una dintre aceste scrisori se vorbeşte şi despre faptul că membrii ‘Comitetului de Finanţe şi Gestiune’, care gestionează fondurile băneşti ale Vaticanului, ‘sunt preocupaţi mai mult de interesele lor decât de cele ale noastre’, iar în luna decembrie 2009 aceştia au irosit 2,5 milioane de dolari într-o operaţiune financiară.

În urma acestor dezvăluiri, purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi, a vorbit despre existenţa unui fel de Wikileaks prin care s-ar încerca discreditarea Bisericii, centrul de presă al Sfântului Scaun publicând şi lungi comunicate, prin care a încercat să respingă ideea unor lupte interne pentru putere sau a unor comploturi, aşa cum sugerează presa italiană.