Preşedintele Băsescu va participa la funeraliile lui Vaclav Havel

Preşedintele Traian Băsescu va participa, vineri, la funeraliile fostului preşedinte al Cehiei, Vaclav Havel, a informat, pentru MEDIAFAX, Administraţia Prezidenţială.

RomaniaTV.net
21 dec. 2011, 15:02
Preşedintele Băsescu va participa la funeraliile lui Vaclav Havel

Funeraliile fostului preşedinte ceh Vaclav Havel vor avea loc vineri şi vor include o ceremonie în Catedrala Saint-Guy din Praga. „Ceremonia va avea loc vineri, 23 decembrie, la ora 12.00 (13.00, ora României), în Catedrala Saint-Guy”, a anunţat  purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei cehe, Radim Ochvat, citat de AFP.
„Guvernul ceh a decretat doliu în zilele de 21, 22 şi 23 decembrie în memoria primului preşedinte al Cehiei, Vaclav Havel”, a anunţat, la rândul său premierul ceh Petr Necas. „Guvernul invită toţi cetăţenii Republicii Cehe să îi aducă un omagiu lui Vaclav Havel printr-un minut de reculegere, vineri, la prânz (13.00, ora României)”, a adăugat Necas.

Preşedintele Băsescu a declarat, luni, după ce a semnat în cartea de condoleanţe deschisă la Ambasada Cehiei, că fostul lider ceh nu are echivalent în Europa de Est şi a menţionat că moartea acestuia vine „exact la cinci ani” după ce a citit în Parlament raportul pentru condamnarea comunismului. „Încetarea din viaţă a lui Vaclav Havel este o pierdere pentru toţi şi un moment de reflecţie. Nu există cineva care să-i fie echivalent în Europa de Est, chiar dacă am avut şi un Walesa”, a spus preşedintele. „Cei care i-am urmat ca politicieni în regiune, i-am utilizat adesea idei şi abordări pe care Havel le-a avut despre regimul comunist”, a spus preşedintele.
Băsescu a ţinut să precizeze că moartea lui  Havel s-a produs exact la cinci ani de când a citit în Parlament raportul de condamnare a comunismului.”Parcă a fost o coincidenţă, totuşi. Exact la cinci ani după ce în Parlament am citit raportul pentru condamnarea comunismului s-a produs încetarea din viaţă a lui Havel. Aş spune că acest raport reprezintă, dacă vreţi, o mică părticică din ce a făcut Havel pentru această parte a lumii şi numai, pentru Europa toată şi, implicit, pentru democratizarea planetei. Pentru că, odată cu ideile lui, consolidate prin Solidaritatea, ideile lui materializate până la urmă şi prin reunificarea Germaniei şi încetarea Războiului Rece, toată lumea a devenit mai sigură. Cel puţin noi, cei din Europa de Est, îi datorăm mult lui Vaclav Havel”, a mai spus preşedintele.
Vaclav Havel probabil va fi înhumat în cavoul familiei, în cimitirul Vinohrady din Praga.