Preşedintele BCE confirmă finalizarea acordului din Grecia

Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene, a confirmat joi încheierea unui acord între partidele politice din Grecia privind măsurile de austeritate şi reformele ce trebuie adoptate în schimbul celui de-al doilea pachet de asistenţă financiară, dar a afirmat că nu poate spune nimic despre modul în care vor fi tratate bondurile elene deţinute de BCE, transmite Reuters.

RomaniaTV.net
09 feb. 2012, 15:42
Preşedintele BCE confirmă finalizarea acordului din Grecia

Un purtător de cuvânt al premierului elen Lucas Papademos a anunţat joi că liderii principalelor partide din Grecia au ajuns la un acord privind noile măsuri de austeritate cerute de creditorii internaţionali, în schimbul ajutorului de 130 miliarde de euro. Nu s-au dat detalii privind măsurile de austeritate adoptate.

Acordul vine cu doar câteva ore înainte de reuniunea miniştrilor de finanţe din zona euro. La reuniunea de la Bruxelles participă Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene, şi Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar Internaţional.

Liderii zonei euro fac presiuni asupra Greciei să accepte noi măsuri de austeritate pentru ca ţara să primească al doilea pachet de asistenţă financiară de 130 miliarde de euro, pentru a se evita intrarea ţării în incapacitate de plată.

Potrivit unor informaţii vehiculate în ultimele zile, măsurile din acest document, ale cărui detalii au mai fost schimbate însă ‘până în ultimul moment’, ar cuprinde între altele o scădere cu 20% a salariului minim, tăierea unor pensii complementare şi dispariţia a 15.000 de posturi din sectorul public.

Se negociază şi reducerea salariilor în sectorul de stat. Creditorii internaţionali ai Greciei au cerut reducerea locurilor de muncă în poliţie şi în armată şi există propuneri de concediere a profesorilor care lucrează cu contracte temporare de muncă, ca parte a intenţiei de a renunţa la 150.000 de angajaţi din sectorul bugetar până în 2015.

Una din măsurile dorite de creditorii internaţionali ai Greciei prevede ca salariul minim lunar să coboare de la 751 de euro, cât este în prezent, la 600 de euro. Sindicatele au anunţat deja într-o scrisoare trimisă premierului Papademos că nu sunt de acord cu astfel de sacrificii.

‘Referitor la Grecia, îmi pare rău că nu pot spune nimic privind modul în care vor fi tratate obligaţiunile elene pe care le deţinem’, a afirmat şeful BCE la o conferinţă de presă. Acesta a precizat că joi după amiază va avea loc o întâlnire a Eurogrupului şi va fi analizată politica BCE în privinţa Greciei.

Surse anonime au declarat pentru Reuters că reprezentanţii BCE nu au o poziţie comună în privinţa contribuţiei BCE la restructurarea datoriei suverane a Greciei, în timp ce creditorii privaţi ai Greciei sunt forţaţi să şteargă 70% din valoarea bondurilor greceşti pe care le deţin.

Joi, Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să menţină dobânda de referinţă la 1%, după două scăderi consecutive în lunile noiembrie şi decembrie.