Preşedintele Belarusului a dat ordin armatei să intervină

Preşedintele belarus Alexandr Lukaşenko i-a ordonat sâmbătă ministrului Apărării să "ia măsurile cele mai stricte" pentru a apăra integritatea teritorială a ţării, afectată de protestele de după alegerile prezidenţiale controversate din 9 august, potrivit AFP.

RomaniaTV.net
22 aug. 2020, 11:58
Preşedintele Belarusului a dat ordin armatei să intervină

Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani, a inspectat sâmbătă unităţile militare desfăşurate la Grodno, în vestul Belarusului, aproape de frontiera poloneză, potrivit unui comunicat publicat pe Telegram de preşedinţie. 

Sosit la poligonul militar din Grodno, el a denunţat mişcarea de protest instigată, potrivit lui, din „exterior”.  „Îi ordon ministrului Apărării să protejeze înainte de orice perla occidentală a Belarus, al cărui centru este la Grodno. Şi să ia măsurile cele mai stricte pentru a apăra integritatea teritorială a ţării noastre”, a declarat Lukaşenko. 

Contracandidata lui Lukaşenko îndeamnă muncitorii din Belarus să blocheze ţara: „Continuaţi şi extindeţi grevele!”

El a afirmat că a constatat „importante acţiuni ale forţelor NATO în apropiere” de frontierele Belarusului, pe teritoriul Poloniei şi al Lituaniei. În acest context, Alexandr Lukaşenko a anunţat că esenţialul forţelor armate a fost plasat în stare de alertă. 

Această declaraţie a fost făcută în condiţiile în care ample exerciţii militare belaruse sunt prevăzute să aibă loc în regiunea Grodno între 28 şi 31 august.

Alexandr Lukaşenko, care spune că a câştigat alegerile cu 80% din voturi, se confruntă cu o mişcare de protest inedită în această fostă republică sovietică. Opoziţia a denunţat fraude şi a organizat manifestaţii zilnic în ţară.  

Un „consiliu de coordonare”, care să promoveze tranziţia politică după alegeri, a fost format săptămâna aceasta de opoziţie, însă autorităţile au declanşat, joi, urmăriri penale împotriva membrilor lui pentru „atingere adusă securităţii naţionale”.

Şefa opoziţiei Svetlana Tihanovskaïa, refugiată în Lituania, a asigurat vineri că poporul belarus „nu va accepta niciodată conducerea actuală”. 

Lukaşenko a asigurat vineri că „va rezolva problema” mişcării de protest.