Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko a ordonat închiderea frontierei cu Ucraina

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a ordonat vineri închiderea totală a frontierei cu Ucraina şi a anunţat destructurarea unor ''celule teroriste'' legate de Occident care intenţionau să realizeze o lovitură de stat în Belarus.

02 iul. 2021, 23:12
Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko a ordonat închiderea frontierei cu Ucraina

”O cantitate imensă de arme vine din Ucraina în Belarus. Iată de ce am ordonat forţelor de securitate a frontierei să închidă complet frontiera cu Ucraina”, a spus Lukaşenko.

Liderul de la Minsk a afirmat că autorităţile belaruse au destructurat ”celule teroriste latente” legate de Germania, Ucraina, SUA, Polonia şi Lituania, celule pe care le-a acuzat că planificau să ”înlăture prin violenţă regimul” din Belarus.

„O cantitate imensă de arme vine din Ucraina în Belarus. De aceea am ordonat forţelor de securitate de frontieră să închidă complet frontiera cu Ucraina”, a spus Lukaşenko, conform Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe al Ucrainei, Oleh Nikolaenko, a declarat că statul nu s-a amestecat nici în afacerile interne ale Belarusului şi nici nu intenţionează să o facă în viitor.

Regimul lui Lukaşenko a forţat ilegal aterizarea forţată a unui avion Ryanair

„Partea ucraineană nu a primit o notificare oficială din partea Belarusului cu privire la închiderea frontierei. În primul rând poporul belarus va suferi după un asemenea pas”, a spus Nikolaenko.

Disputa dintre Belarus şi Occident s-a intensificat recent după aterizarea forţată şi ilegală a unui zbor Ryanair la Minsk, în Belarus, la 23 mai 2021, fapt care a pus în pericol siguranţa aviaţiei, şi cu reţinerea de către autorităţile belaruse a jurnalistului Roman Protasevici şi a prietenei sale, Sofia Sapega.

La 21 iunie, Uniunea Europeană a impus măsuri restrictive împotriva a 78 de persoane din Belarus şi a opt entităţi. Această decizie a fost luată având în vedere escaladarea încălcărilor grave ale drepturilor omului în Belarus şi actele violente de represiune îndreptate împotriva societăţii civile, a opoziţiei democratice şi a jurnaliştilor.

Citeşte şi: Noi condiţii pentru intrarea turiştilor în Bulgaria. România, inclusă pe o listă specială