Biroul Electoral Central a decis să nu prelungească votul după ora 21.00 în Diaspora – SURSE

Biroul Electoral Central a decis să nu prelungească programul de vot după ce s-au primit mai multe cereri în acest sens. Decizia vine după ce președintele Biroului Electoral pentru Secțiile de Vot din Străinătate (BESVS), Florentina Vasilățeanu, a anunţat că a cerut BEC central prelungirea programului de votare, în urma mai multor solicitări în acest sens. Şi preşedintele Klaus Iohannis a cerut guvernului să ia măsuri astfel încât să poată vota toţi românii. În replică, ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, susține că urmează să evalueze situația din diaspora și apelul alianței USR-PLUS de prelungire a programului de votare. Ministrul susține că actualele cozi la secțiile de votare s-au format din cauză că românii s-au înghesuit doar la ambasade și consulate și nu s-au orientat și spre alte secții de votare amenajate în țările respective.

RomaniaTV.net
26 mai 2019, 13:38
Biroul Electoral Central a decis să nu prelungească votul după ora 21.00 în Diaspora – SURSE

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit că nu va prelungi programul de vot, după ora 21.00 în secția de votare într-o secție din Roma, anunţă Mediafax. Decizia BEC vine în urma unei solicitări făcute de președintele secției de votare 148 din Roma.

„Vă rugăm să aprobați prelungirea programului de votare la secția de votare nr. 148 Academia di Romania în Roma. Președinte secția de votare 148″, potrivit comunicatului de presă publicat pe site-ul BEC.

Biroul Electoral Centra invocă două articole din legislația în domeniu.

Potrivit articolului 46, alineatul (1) din Legea nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, republicată cu modificările ulterioare: „Votarea începe la ora 7.00 și se încheie la ora 21.00. La sediile secțiilor de votare se afișează la loc vizibil ora la care începe, respectiv se încheie votarea”.

De asemenea, BEC amintește și de un articol din Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului care prevede că în cazul în care referendumul are loc concomitent cu alegerile europarlamentare, atunci cetățenii votează la aceleași secții de votare, în același interval orar și cu aceleași ștampile de vot pe buletine de vot separate.

„În situația în care referendumul național are loc la aceeași dată cu alegerile pentru Senat și Camera Deputaților, alegerile pentru Președintele României, alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European sau alegerile pentru autoritățile administrației publice locale, după caz, alegătorii votează în aceleași secții de votare, în același interval de timp, cu aceleași ștampile cu mențiunea «VOTAT», pe buletine de vot separate, prezența la vot fiind consemnată pe liste electorale distincte pentru cele două tipuri de scrutin”, arată articolul 15¹ (1) ale legii menționate.

Klaus Iohannis: Guvernul să găsească urgenţă soluţii astfel încât toţi românii să poată vota astăzi! 

„În condițiile în care noi am asigurat un număr record de secții de votare în străinătate, respectiv 441 de secții de votare, ceea ce reprezintă cu 251 mai multe secții de votare decât cele din alegerile anterioare europarlamentare din anul 2014, totuși s-au semnalat unele aglomerații la secțiile de votare din Europa, îndeosebi la secțiile de votare din Italia, Spania, în Marea Britanie și din Germania. S-au luat măsuri pentru suplimentarea birourilor electorale pentru aceste secții de votare acolo unde s-a putut în sensul de a suplimenta cu operatori sau cu personal care să ajute la fluidizarea acestui proces electoral, de asemenea vrem să transmitem românilor aflați în străinătate și care se plâng că nu ar putea să își exprime dreptul de vot până la orele 21:00 că încercăm să luăm legătura”, a afirmat Florentina Vasilățeanu, într-o conferință de presă.

Citeşte şi: EXIT POLL EUROPARLAMENTARE 2019: Află ÎN TIMP REAL cele mai noi REZULTATE de la alegerile europarlamentare 2019

Ea a adăugat că au fost transmise către BEC sesizările venite din Italia în legătură cu prelungirea programului peste ora 21.00 pentru ca un număr cât mai mare de români să poată vota.

„De altfel am și transmis către BEC sesizările venite de la secțiile de votare din Italia îndeosebi de prelungire a programului peste orele 21:00 în încercarea de a asigura participarea la procesul de vot a unui număr cât mai mare de cetățeni români. Totodată facem apel la cetățenii români care stau la cozi la secțiile de votare din străinătate să manifeste un comportament civilizat pe cât posibil, deoarece ne-am confruntat cu un adevărat asalt verbal la toate telefoanele pe care le vedeți de aici din partea acestora, de multe ori limbajul fiind incalificabil și facem apel deci la a adopta o atitudine civilizată pentru că noi luăm toate măsurile posibile să asigurăm buna desfășurare a procesului de vot la toate secțiile de votare”, a explicat președintele BESVS.

Vasilățeanu a mai spus că BESVS nu a făcut o propunere până la ce oră să fie prelungit programul de votare, precizând că acest lucru ar trebui să fie la latitudinea BEC.

„Avem 180.000 la ora 16.00, ora României, care reprezintă cea mai mare prezență la un astfel de scrutin, mai mare decât prezenta înregistrată la turul doi la prezidențiale. Foarte mulți la Chișinău, Roma, Hamburg, Bruxelles și Lille. Afluxul acesta foarte mare de alegători care s-au prezentat la urne încercăm să facem față pe cât se poate. Așteptăm încă din partea BEC o decizie, pentru că nu e la latitudinea noastră să luăm decizia de prelungire a programului de vot și vom vedea. Solicitări am primit în acest sens. Noi le-am direcționat către BEC și vedem ce va decide BEC. Noi nu am făcut o propunere cu privire la o anumită oră. În cazul înc are se va încuviința BEC apreciază”, a conchis președintele BESVS.

La mai multe secții de votare din străinătate, precum cele din Roma, Londra, Dublin, Roma sau Offenbach s-au format cozi, sute de români așteptând să-și exercite dreptul la vot. Cozi s-au format și în fața secțiilor de votare din Bruxelles, Roma, Verona, Offenbach, Dublin, Londra, Antwerp, Amsterdam, Lille, Berlin și Regensburg, românii declarându-se nemulțumiți, pe rețelele de socializare, că așteaptă ore bune la coadă din cauza organizării slabe a autorităților române.