Preşedintele care nu îşi cheltuieşte salariul, nu ia mită, dar îşi triplează averea

A ajuns la putere în urmă cu 6 ani din dragoste pentru poporul său, căruia i-a promis că îl va scoate din sărăcie şi lipsuri. Statul îl hrăneşte şi îl plimbă, iar el nu scoate aproape niciun ban din buzunarul său. Susţine că este cinstit şi că nu primeşte mită de la nimeni, doar ... cadouri.

RomaniaTV.net
16 nov. 2012, 17:49
Preşedintele care nu îşi cheltuieşte salariul, nu ia mită, dar îşi triplează averea

Preşedintele de stânga al Boliviei, Evo Morales, şi-a triplat averea de când a ajuns la putere, în 2006, deoarece nu cheltuieşte aproape nimic din salariu şi a primit în dar numeroase poncho-uri valoroase, din alpaca şi lână, după cum a declarat vicepreşedintele ţării, Alvaro Garcia.

 „Preşedintele are un salariu de 15.000 bolivari (aproximativ 2.100 de dolari), dar nu cheltuieşte aproape nimic”, a precizat vicepreşedintele în cadrul unei conferinţe de presă. Preşedintele deţine, în plus, o casă şi două terenuri şi primeşte „cadouri care nu au nimic de-a face cu obţinerea unor favoruri”, a adăugat Garcia.

Recent, Morales a mărturisit că averea sa a crescut tocmai datorită acestor poncho (veşminte tradiţionale) pe care le-a primit cadou şi care ar valora cel puţin 200 de dolari fiecare. Hrana preşedintelui este asigurată de Preşedinţiei, este gratuită pentru el şi membrii familiei sale şi toate deplasările, oriunde ar merge, sunt de asemenea pe cheltuiala statului.

Morales a fost păstor pe platourile andine în copilărie, apoi trompetist şi cultivator de frunze de coca. Guvernul a declarat recent că Morales, primul preşedinte de origine amerindiană al ţării, are o avere netă de 2,7 milioane de bolivari, respectiv 388.000 de dolari, într-o declaraţie oficială obligatorie.

La alegerile din 2006, valoarea bunurilor sale se ridica la 779.000 de bolivari (111.900 de dolari).