Preşedintele CCR explică decizia în cazul Orban: Nu este normal să pui un premier doar ca să pice

Publicat: Luni, 24 Februarie 2020 20:11 // Actualizat: Luni, 24 Februarie 2020 20:33 // Sursa: romaniatv.net

Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a explicat la Antena 3 decizia Curții, după ce magistrații CCR au constatat, luni, că există un conflict juridic de natură constituţională între preşedintele Klaus Iohannis şi Parlament.

"Nu știu de unde s-a înțeles că noi în decizia noastră ne-am pronunțat că președintele nu putea să-l desemneze pe primul ministru Orban sau că președintele nu are voie să aleagă și să desemneze candidat pentru funcția de prim ministru orice altă persoană.

Ceea ce am spus noi este următorul lucru: potrivit Articolului 101, aliniatul 3 din Constituție, președintele, în caz de criză, după căderea unui guvern, propune Parlamentului candidat de prim ministru, dacă nu există un partid majoritar, o persoană care să fie degajată de dialogul dintre președinte și partidele politice, dialog care să indice o persoană capabilă să coaguleze o majoritate parlamentară care să formeze guvernul.

Prima reacţie a lui Rareş Bogdan după ce CCR a admis sesizarea PSD: "Absolut anormal şi ilogic ce au făcut Judecatorii roşii din CCR"

Deci, ceea ce am reproșat noi ca și existență a conflictului, este faptul că persoana nominalizată, candidatul care a fost propus, nu a fost propus pentru a coagula un guvern, ci a fost propus - cum declară candidatul - ca să pice", a spus Valer Dorneanu, în emisiunea Punctul de întâlnire, de la Antena 3.

”În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a decis:

1. A admis cererile formulate de preşedintele Camerei Deputaţilor şi de preşedintele Senatului şi a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Preşedintele României şi Parlamentul României, în legătură cu desemnarea de către Preşedintele României a candidatului Ludovic Orban la funcţia de prim-ministru, prin Decretul nr. 82/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.88 din 6 februarie 2020.

2. În realizarea atribuţiei prevăzute de art.103 alin.(1) din Constituţie, Preşedintele României va proceda la o nouă desemnare a candidatului pentru funcţia de prim-ministru.

Curtea a constatat, în esenţă, în acord cu Decizia CCR nr.80/2014, că desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorităţi parlamentare în vederea formării unui nou Guvern. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, Preşedintelui României, preşedintelui Camerei Deputaţilor şi preşedintelui Senatului” se arată în comunicatul CCR.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
CCR Curtea Constituţională Klaus Iohannis Ludovic Orban Valer Dorneanu
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8332
RON
28 Mar
noapte 6 °
zi 19 °
Ultimele joburi adaugate
24 H