Preşedintele CJ Neamţ, pârât la ANI de către prefectul judeţului

Prefectul Vlad Angheluţă a trimis către Agenţia Naţională de Integritate (ANI) o solicitare de verificare a unui posibil conflict de interese în care s-ar afla preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Neamţ, Culiţă Tărâţă, transmite Agerpres.

RomaniaTV.net
26 sept. 2014, 07:02
Preşedintele CJ Neamţ, pârât la ANI de către prefectul judeţului

Potrivit documentelor, Culiţă Tărâţă a votat două proiecte de asociere ale Consiliului Judeţean cu Camera de Comerţ şi Industrie Neamţ, organizaţie patronală în care fii săi sunt membri supleanţi ai organismului de conducere.

Pentru că există suspiciuni privind un conflict de interese, prefectul Vlad Angheluţă a cerut inspectorilor ANI să se pronunţe în acest caz. Dacă va fi constatat conflictul de interese, Culiţă Tărâţă îşi va pierde mandatul de preşedinte al Consiliului Judeţean şi vor fi organizate alegeri anticipate pentru această funcţie.

De cealaltă parte, preşedintele CJ Neamţ, Culiţă Tărâţă a declarat, vineri, prin intermediul biroului de presă al instituţiei, că nu a fost încălcată nici o lege.

„În cele două proiecte de hotărâri ale Consiliului Judeţean nu există nicio referire la Camera de Comerţ şi Industrie Neamţ, pentru simplul motiv că se aproba doar un Program general, solicitanţii urmând să apară ulterior. Cu aceşti solicitanţi s-au încheiat mai târziu contracte, fără a se emite hotărâri ale Consiliului Judeţean, aşadar fără a se supune votului plenului”, susţine preşedintele CJ Neamţ, Culiţă Tărâţă.

De-a lungul vremii, alţi doi preşedinţi ai CJ Neamţ au fost declaraţi în incompatibilitate respectiv conflict de interese. În anul 2006, Dan Vasile Constantin a fost declarat incompatibil şi şi-a pierdut mandatul de preşedinte al CJ după ce s-a constatat că este administratorul unei firme. În anul 2012, Vasile Pruteanu a fost acuzat de conflict de interese şi şi-a pierdut mandatul de preşedinte al CJ Neamţ. Inspectorii ANI susţin că farmacia fiicei acestuia a livrat medicamente la mai multe centre ale Direcţiei pentru Protecţia Copilului, instituţie aflată direct în subordinea Consiliului Judeţean.

Citeşte şi Ionel Arsene (PSD Neamţ): Am câştigat alegerile fără preşedintele CJ al UNPR