Preşedintele Colegiului Medicilor cere găsirea unui algoritm pentru triajul pacienţilor COVID din secţiile ATI

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, a subliniat importanţa actualizării criteriilor de selecţie a pacienţilor, în contextul în care numărul paturilor libere din ATI este mai mic pe zi ce trece. Coriu a declarat, la Digi24, că această responsabilitate nu trebuie să cadă pe umerii medicilor.

RomaniaTV.net
06 nov. 2020, 18:55
Preşedintele Colegiului Medicilor cere găsirea unui algoritm pentru triajul pacienţilor COVID din secţiile ATI

Nu medicul trebuie să aleagă, să aibă decizia cine trăiește și cine moare. Legiuitorul prin experții săi trebuie să găsească un algoritm, criterii după care să se facă acest lucru, criterii transparente, nediscriminatorii, legate strict de starea de sănătate„, a subliniat preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Coriu a precizat că există de mai mulţi ani un ordin de ministru referitor la selecţia pacienţilor care necesită terapie intensivă.

În ATI există de foarte mulți ani un ordin de ministru în care există criterii de selecție a pacienților care sunt admiși în terapie intensivă. Există, dar cumva trebuie reunite comisiile de experți și să ajungă la un consens”, a declarat Daniel Coriu, potrivit Digi24.

Citeste si Situaţie critică în spitale din România. Cadrele medicale se declară neputincioase: Te roagă să le promiţi că nu îi laşi să moară

În prezent, în spitalele din România sunt internați 12.000 de pacienți cu COVID, fiind cel mai mare număr de la începutul pandemiei.  În stare gravă şi critică sunt 1.014 bolnavi, fapt ce face să ne apropiem de capacitatea maximă de tratare în secţiile COVID. 

„Se agață de echipamentul tău. Te roagă să le promiţi că nu îi laşi să moară” , a povestit Nicu Gurzan, asistent ATI.