Şeful Comisiei juridice, întâlnire cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia. Ş. Nicolae: Discuţia a vizat proiectul privind ONG-urile

Preşedintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea, a avut o întâlnire cu reprezentanţi ai Comisiei de la Veneţia, a declarat deputatul USR Stelian Ion, care a completat că "discuţiile ar viza legile Justiţiei şi propunerile de modificare a codurilor penal şi de procedură penală". În replică, deputatul PSD Eugen Nicolicea, a declarat că la întâlnirea cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia a participat şi un parlamentar de la USR, iar tema întâlnirii a fost proiectul de lege privind finanţarea ONG-urilor depus de social-democraţii Şerban Nicolae şi Liviu Pleşoianu. 

RomaniaTV.net
06 feb. 2018, 13:40
Şeful Comisiei juridice, întâlnire cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia. Ş. Nicolae: Discuţia a vizat proiectul privind ONG-urile

Preşedintele Comisiei juridice, deputatul PSD Eugen Nicolicea, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că USR a participat la întâlnirea cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia, pe tema proiectului de lege privind finanţarea ONG-urilor depus de social-democraţii Şerban Nicolae şi Liviu Pleşoianu.

„La întâlnirea cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia a participat domnul Weiner, de la Senat. La întâlnire au fost chemaţi preşedinţii de comisii, dacă nu au avut funcţii la comisie, nu au avut pe cine să trimit”, a declarat preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolicea.

Întâlnirea cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia la Bucureşti a fost confirmată şi de senatorul PSD Şerban Nicolae.

„Am fost informat, în urmă cu mai multe zile, că la APCE s-au primit sesizări în legătură cu proiectul de lege iniţiat de mine şi de deputatul Liviu Pleşoianu cu privire la transparentizarea finanţării organizaţiilor neguvernamentale şi o reglementare ceva mai clară, mai predictibilă în vederea acodării statutului de organizaţie de utilitate publică”, a declarat Şerban Nicolae, citat de News.ro.

El a menţionat că APCE a cerut o informare din partea Comisiei de la Veneţia, care a avut loc luni, iar apoi a fost o întâlnire la Ministerul Justiţiei unde au participat şi ONG-uri.

„Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a solicitat o informare din partea Comisiei pentru Democraţie prin Drept, care este cunoscută sub numele generic de Comisia de la Veneţia. În acest sens, am fost informaţi şi am programat o întâlnire cu acest corp de experţi din care fac parte şi doi membri ai Comisiei de la Veneţia, din Islanda şi Marea Britanie. A fost o întânire la care am participat cu Liviu Pleşoianu. Înteleg că ieri au avut întâlniri la Ministerul Justiţiei, cu ONG-uri şi alte reuniuni. După întâlnirea cu noi, a mai fost programată o întâlnire cu preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolicea, cu preşedinţi ai comisiilor pentru drepturile omului şi egalitate de şanse cred că tot din Camera Deputaţilor şi cu Titus Corlăţean”, a mai spus senatorul.

„În principal au vrut să afle dacă propunerea pe care o facem noi (privind ONG-urile – n.r.) este de natură să aducă atingere vieţii asociative din România, asociaţiilor civile, dacă restricţionăm, dacă stabilim interdicţii, dacă există altă formă de presiune”, a mai spus Şerban Nicolae.

Întrebat dacă întâlnirea dintre Eugen Nicolicea şi Comisia de la Veneţia a fost pe subiectul legilor justiţiei, acesta a răspuns negativ, deoarece „nu se practică, cel puţin la acest nivel, eu ştiu, o scamatorie de genul astă, venim cu o temă şi abordăm o altă temă”.

Reacţiile celor doi lideri social-democraţi vin ca urmare a declaraţiilor deputatului USR Stelian Ion. Aceasta a declarat, marţi, la Parlament, că activitatea Comisiei juridice a fost suspendată pe motiv că preşedintele acesteia, Eugen Nicolicea, ar avea o întâlnire cu oficiali ai Comisiei de la Veneţia, probabil despre legile justiţiei. 

„Am aflat indirect în motivarea pe care a spus-o colega noastră la începutul şedinţei Comisiei juridice că se contramandează această şedinţă pentru că preşedintele Comisiei juridice, domnul Eugen Nicolicea, stă de vorbă cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia şi iată cum aflăm noi pe căi indirecte lucruri foarte, foarte importante pentru activitatea Parlamentului şi care sunt de interes naţional. (…) Nu ştim dacă au venit din proprie iniţiativă sau dacă au fost invitaţi, atâta vreme cât nu am ştiut nici măcar că există o asemenea delegaţie astăzi în Parlamentul României”, a declarat Stelian Ion la Parlament, potrivit Agerpres.

Stelian Ion a arătat că ar trebui să existe şi o discuţie a reprezentanţilor Comisiei de la Veneţia cu parlamentarii Comisiei juridice.